1000 лева глоба за мъж тормозил 4 месеца бившата си съпруга

Търновецът нарушил заповед за защита от домашно насилие

Мъж, който, въпреки издадена заповед за защита от домашно насилие, я нарушил девет пъти в продължение на 4 месеца, получи 1000 лв. административно наказание от Районния съд във Велико Търново.

Постановление до магистратите за освобождаване от наказателна отговорност на А.С.Г. е постъпило от Районната прокуратура в старата столица. Причината е, че Г. се е признал за виновен. Бракът със съпругата му бил прекратен през 2016 г., като съдът присъдил семейното жилище на жената и двете деца, а мъжът трябвало да го напусне.

Той, обаче продължил да обитава апартамента, който се намира във Велико Търново. Когато бившата му съпруга си намерила приятел през ноември 2017 г., Г. взел телефонът и, обиждал я, разпродавал и залагал имуществото от жилището, а жената ходела да го откупува, за да осигури нормално преживяване на себе си и децата си.

Тези действия мотивирали бившата съпруга да инициира образуване на производство по Закона за защита от домашно насилие в търновския Районен съд, а магистратите задължили Г. да се въздържа от насилие. Още същата вечер, когато заповедта била издадена, мъжът отишъл пиян в жилището, заплашвал жената и тя се пренесла да живее при сестра си.

От тогава последвал над 3-месечен тормоз от страна бившия съпруг – с обиди, заплахи, удари с тесла по вратата на жилището, псувни. На всички тези сигнали била викана полиция.

Съдът е преценил, че тъй като извършителят на иначе умишленото деяние не е осъждан и не представлява лице с висока обществена опасност, трябва да понесе административно наказание глоба от 1 000 лв. Взети са под внимание и смекчаващи вината обстоятелства като самопризнания и изразено съжаление.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Великотърновския Окръжен съд в 15 дневен срок, от обявяване на решението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България