1000 първокласници се заклеха: Дори и в труден час, с делата си и думите си аз България в сърцето си да пазя!

1. Ритуалът откриха деца от училището - съорганизатор. Зад тях се вижда поетесата Ники Комедвенска, автор на текста на клетвата.

Клетвата на първокласниците събра на централния площад в Сливен на 13 май по обяд, освен децата, много учители, родители, баби и дядовци, военния духов оркестър, първенците на града. Ритуалът се провежда за четвърти пореден път в Града под Сините камъни. Текстът на клетвата от две строфи е на поетесата Ники Комедвенска. Освен да вървят с науката напред по пътя нов, да растат със знания свободни, най-малките ученици се заклеха „дори и в труден час най-святата ми мисъл да е тази: с делата си и с думите си аз България в сърцето си да пазя!“. Кметът Стефан Радев ги поздрави. А след това заедно с екипа си подари на всички малчугани специални значки – символ на клетвата. Накрая по традиция бяха поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Идеята за клетвата на първокласника е на професора по възрожденска литература Елена Налбантова от ВТУ. Организатори са Основно училище „Д-р Иван Селимински“, общината и РУО. Събитието се провежда на 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий, или на дата, близка до тази.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България