1000 пъркокласника в Сливен участваха в шествие

Първокласниците от всички училища в Сливен участваха в шествие в централната част на града, а по-късно положиха тържествена клетва да пазят заветите на българските будители и възрожденците. Ритуалът се състоя на централния площад пред паметника на Хаджи Димитър.

Събраха се близо 1000 деца, техни учители и близки, представители на институциите в Сливен. Кметът Стефан Радев ги поздрави и ги закичи със специална значка. Поздравителен адрес изпрати просветният министър в служебното правителство проф.Николай Денков.

Клетвата на първокласника е идея на професора по възрожденска литература в университета във Велико Търново Еленка Налбантова. Текстът на клетвата бе написан от поетесата Ники Комедвенска. Той завършва със "Заклевам се дори и в труден час най-святата ми мисъл да е тази: с делата си и с думите си аз България в сърцето си да пазя!". Ритуалът се провежда за втора поредна година.

Гости на церемонията бяха областният управител Татяна Петкова, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Бисерка Михалева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони