1000 танцьори празнуваха 80 години на Дунавското хоро в Монтана

Над 1000 жители на Монтана отбелязаха 80 години от раждането на Дунавското хоро – неофициалният химн на България. На площада на областния град в Северозапада възрастни и деца се хванаха на хорото, сътворено през април 1937 г. от военния музикант, голям композитор и баща на духовите музики у нас Дико Илиев.

Близо час музикантите от оркестър „Виво Монтана” редяха Дунавското и други от хората на легендарния дядо Дико, а танцьорите не спираха да вият стъпките, с които от десетилетия българите се веселят на всичките си празници. В хилядното хоро се включиха всички танцови състави от Монтана, кметът Златко Живков и гости на града, а сред публиката бе и внукът на Дико Илиев Пламен Илиев.

Дунавското хоро е един от символите на българската нация и култура и от десетилетия звучи веднага след националният химн на Нова година. Инициативата за отбелязване годишнината на хорото е на Съюза на музикалните и танцовите дейци у нас и е част от кампанията за съхраняване музикалната памет на нацията. В Монтана, където Дико Илиев е изживял последните си години се провеждат Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев”.

Легендарното Дунавско хоро в центъра на Северозапада са свирили музиканти от Албания, Сърбия, Турция, Холандия, Словения, Словакия, Полша, Украйна, Чехия и Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България