1000 паунда на месец във Великобритания

Връщат се в централните райони

36% от средния доход

Наемите на жилищата във Великобритания нарастват. Британците трябва да дадат средно 1000 паунда на месец за живот под наем, показва анализ на имотния портал Zoopla, цитиран от “Файненшъл Таймс”.

Търсенето на жилища под наем във Великобритания нарасна, след като повечето хора се върнаха в офисите. Същевременно предлагането на имоти под наем е ограничено. Някои собственици на имоти вече не ги отдават под наем в резултат на данъчни и регулаторни промени, а обитателите на наемни имоти остават в тях по-дълго заради поскъпването на жилищата, което отлага плановете им за покупка на собствен дом.

Анализът на портала показва, че наемите са в размер на 36% от средните брутни доходи на един работещ човек, което е близо до съотношението през последните десет години. Но други разходи за живот растат заради високата инфлация и по-високите данъци. Ричард Донъл, изпълнителен директор на Zoopla, казва, че по-високите разходи за живот ще нанесат удар на всички домакинства, но ще засегнат предимно хората с по-ниски доходи.

Изследването е установило и промяна на съществуващата по време на пандемията тенденция хората да се насочват към периферията на големите градове. Когато повече хора работеха от домовете си, те търсеха по-просторни домове край градовете. Това доведе до освобождаване на жилища под наем в централните райони. Сега обаче хората отново се насочват към централните градски части, които са по-близо до работното място. В резултат наемите във вътрешната част на Лондон нарастват повече отколкото в периферията на британската столица.

Наемите на първокласни жилища в Лондон вече са с 5% над равнището от преди пандемията от март 2020 г. В центъра на британската столица търсенето на имоти от заможни чуждестранни наематели намаля по време на пандемията, но ситуацията вече се променя и наемите нараснаха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти