1040 търновци са дарили кръв за 5 месеца

Кръводарителите във Велико Търново се увеличават. За това информира по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, д-р Марияна Витанова – началник на отделението по трансфузионна хематология в областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

Тя уточни, че през петте месеца на тази година кръводарителите са 1040. Те са повече в сравнение със същия период на миналата година. Една пета от тях даряват кръв за първи път. Редовните кръводарители са половината.

„В този ден изказваме благодарността си към всички, които са направили този хуманен жест. Кръвта е незаменима при спасяването на човешки живот и в лечебния процес, а единственият източник за нея е здравият човек. Редовни са кръводарителите, които идват при нас с най-голям интервал от две години. На някои с редки кръвни групи се обаждаме персонално при необходимост”, коментира д-р Витанова.

Тя сподели, че все още превес има фамилното кръводаряване, но ако погледнем на него в по-дълбок смисъл, част от фамилните са и доброволни кръводарители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България