108 000 лв. обезщетение за „абсолютен престъпник“ (обзор)

Бившият военен министър Николай Цонев получава парите заради унижение при арест

МВР пуска клипове без звук

Над 108 000 лв. обезщетение получава бившият военен министър Николай Цонев за показния му арест, извършен преди 8 години и половина при акция на прокуратурата и ГДБОП. Определената от Софийския апелативен съд сума влиза в сила, след като Върховният касационен съд е отказал да допусне касационна жалба.

По-голямата част от парите - 100 000 лв., Цонев получава за публичното унижение и съсипването на кариерата му, останалите над 8 000 лв – за имуществени вреди.

Шумният арест, извършен на 1 април 2010 г. под ръководството на тогавашния заместник-градски прокурор на София Роман Василев, бе заснет на видео и пуснат в сайта на МВР. На записа ясно се чуваше как Василев нарича Цонев „абсолютен престъпник” и командва маскираните агенти от ГДБОП да свалят арестувания на колене.

Заедно с Цонев бяха арестувани съдия Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов. През 2015 г. и тримата бяха оправдани по обвинение за подкуп и заведоха дела срещу държавата. Попов получи от съда в Страсбург 14 000 евро, а Сантиров – 200 000 лв. от българския съд, но процесът още не е приключил.

Роман Василев бе наказан с „порицание” от ВСС и напусна прокуратурата през 2014 г. В МВР наказани нямаше, а ефектът там е, че след акция „абсолютен престъпник” всички клипове с полицейски операции са без звук.

Коментари

Задължително поле