11 деца - жертви на интернет тормоз всеки ден

Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Едно на пет деца се е срещало с човек, когато познава от сайт

С 10% от малолетните са разменяни секс съобщения

Всеки ден 11 българчета са били жертви на поведението на недоброжелател в интернет. Това показват данни на Националния център за безопасен интернет, според които сигналите за дете в беда в мрежата за 2017 г. са над 4 000. От тях 2 878 са предадени на специалисти от ГДБОП, което означава - престъпление с деца в интернет.

„Работили сме по много сигнали. Някои не са били реални. Най-често срещаните злоупотреби са сексуален тормоз и изнудване и разпространение на материали, съдържащи сексуална експлоатация през peer to peer мрежите”, съобщи пред „Труд” комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП. Над 80 от случаите на комуникация между педофили и деца са разкрити през 2017 г., по които е повдигнато обвинение.

В България се увеличават случаите на детска сексуална експлоатация в мрежата, алармира Колев. „Само за две седмици имаме 8 случая. Положителни са данните от гледна точна че хващаме престъпниците, но не е положително че случаите се увеличават”, коментира Колев. Голям процент от хванатите биват осъдени.

Все повече са потенциалните жертви на педофилите, защото все повече българчета ползват интернет в сравнение с 2010 г., показва Национално представително изследване от 2016 г. 97% от децата у нас на възраст 9-17 г. са активни потребители на мрежата. Възрастта, в която те навлизат в дигиталната среда, устойчиво пада. През 2010 г. тя е 10 г., а през 2016 г. всяко четвърто дете е интернет потребител едва на 7 г., а някои влизат в сайтове още на 4 г.

Все повече малчугани ползват социални мрежи, а понякога правят това без знанието на родителите си. 87% от децата у нас имат профил в такава мрежа, през 2010 г. делът им бил едва 54 на сто. Броят на най-малките потребители от 9 до 11 г. се е удвоил от 2010 г. насам и три четвърти от тях имат профил в социална мрежа, въпреки че Фейсбук не допуска потребители под 13 г. Тук е родителската безотговорност. Родителите трябва да знаят, че и Фейсбук има специални защити за под 18-годишните. Те правят лоша услуга на малчуганите, позволявайки им да се представят за по-пораснали, обясняват от Центъра за безопасен интернет.

Освен това една трета от децата са под риск, защото оставят профилите си публични и всеки може да види информацията в тях. Все повече от тях споделят лична информация в акаунтите си като имената, училищата и хобитата им, както и снимки на лицата им. Те все още са по-предпазливи относно телефонните си номера и адреса си, но при 5% от тях тази информация е достъпна за всеки.

Една трета от децата са общували в интернет с някого, когото не са срещали на живо. До такава среща е стигало едно на пет деца. При тинейджърите по-големи от 15 г. срещата след запознанство в интернет се превръща в норма. Тези излизания, обаче, често са с връстници и със знанието на родителите им.

Изпращането на съобщения с текстове, снимки и клипове със сексуално съдържание засяга около 10% от децата и над 20% от по-големите тийнейджъри. За всяко второ от тях, което е получавало сексуално съобщение, това е било неприятно преживяване.

 

Все повече плашещо съдържание в сайтовете

Всеки трети ученик е обиждан от връстник

Тормозът онлайн и офлайн между децата в България е нараснал значително през последните шест години, сочи Национално представително изследване от 2016 г. Около 30% от децата са били обидени или засегнати от връстник през последната година, което е с 10% повече от 2010 г. Почти еднакъв брой момчета и момичета са били жертви на тормоз, но процентът на жертвите се увеличава значително с възрастта. Случаите на тормоз в интернет са 38% от общия тормоз над деца, което е огромен скок от 25% през 2010 г.

Освен това, изследването показва, че все повече деца са видяли в интернет нещо, което ги е разтревожило, уплашило или разстроило. Делът им е нараснал от 10% през 2010 г. на 15% през 2016 г. Youtube има защити, с които може да се помогне до децата да не достига съдържание със секс или насилие.

„Родителите трябва да имат абсолютен контрол на действията на децата си в интернет, постоянно да разговарят с тях, да знаят с кого общуват и какви профили къде имат, да контролират тези профили, децата да не подават информация за себе си в такива социални мрежи, къде учат, къде живеят, какви места посещават, защото това е информация, която ориентира сексуалните насилници”, смята комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП.

„Създаването на медийна компетентност у детето и критично мислене са най-сигурната превенция и защита за децата във виртуалния свят”, пък счита Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет. 48% от децата признават, че не различават истина от лъжа в нета. Според Апостолов влоговете и творчеството в интернет са добър метод за предпазване на детето от рискове.

 

Шефът на „Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев пред „Труд”:

Филтрирахме 30 хил. страници за порнография с подрастващи

02-1-1- Г-н Колев, докъде стигна работата по съвместната инициатива на ГДБОП с доставчиците на интернет за изчистването на интернет трафика от детска порнография?

- Ние с най-големите в България доставчици на интернет сме стигнали до доброволно от тяхна страна филтриране на съдържание с детска поргнография. Има списък на Интерпол с няколко хиляди интернет страници в световен мащаб, съдържащи детска порнография. Ние предоставяме достъп на доставчиците и те филтрират трафика на своите потребители към тези страници. Така 80% от българските потребители нямат достъп до такова съдържание. Към системата се присъединяват все повече доставчици и се стремим 100% от българските потребители да нямат достъп до такова съдържание. За тези 3-те години, в които системата работи в различни периоди са били филтрирани 30 хил. страници, в момента се филтрират 3-4 хил. Търсенето на съдържане със сексуално насилие над деца стимулира производството. Ние прекъсваме хранителната среда за този бизнес.

- Откъде най-често педофилите набират жертвите си в интернет? По какъв начин действат?

- Най-често педофилите набират жертвите си от социалните мрежи, а от тях най-популярна е фейсбук. Привличат ги снимки на деца от плажа или пред огледалото, и те създават профили, стават им приятели. Започва се комуникация, детето се извежда в някое месинджър приложение, и там пред камерата се кара да извършва едно или друго. Те са много изкусни психолози и много лесно успяват, особено с малките деца. Възрастта на ползване на интернет пада на 4 г. Педофилите примамват деца и през компютърните игри. Крайната цел е да изведат жертвата си на улицата и да злоупотребят сексуално с нея.

- Колко често се стига до този краен вариант на престъплението?

- Не се стига често, защото повечето от децата казват на родителите си за тормоза и те подават сигнал до ГДБОП.

 

В Европа 60% увеличение на порнографията с деца

Двама педофили се вихрили в Бургас

Веселина Ангелова, Мария Кехайова

60% от европейските държави докладват увеличение на разпространението на детска порнография в интернет. Това споделиха полицаи от Велико Търново, които са запознати с проблема. Те коментират, че развитието на интернет свързаните устройства и големия избор от платформи и услуги са използвани да увеличат анонимността и достъпа до съдържание със сексуална експлоатация на деца посредством криптирани услуги и даркнет. Това улеснява съхраняването и разпространението на подобни материали с по-нисък риск за откриване и премахване на съдържанието от интернет. Като причина се сочи и липсата на бдителност и информираност от децата и техните родители. “Европол отчита нарастване на стрийминга със сексуална експлоатация на деца и делът на материали, които са генерирани от непълнолетни”, допълват експертите. Цитират се случаи, разкрити от испанската полиция с арести в 5 държави на престъпна група, разпространявала детска порнография в даркнет платформи и затворена група в Skype.

Сексманиаци се вихрят в интернет пространството и набират жертви предимно сред малките момичета. В средата на това лято в Бургас гръмна огромен скандал. Полицията арестува 30-годишният Иван Т. от Панагюрище по обвинение за сексуален тормоз по интернет над момиче на 12 години. Арестуван бе и шуменец, дебнел в интернет за малолетни и непълнолетни жертви.

 

Георги Апостолов, експерт:

Самоубийствената игра „Син кит“ е лъжа

02-12Игри като “Син кит” са фалшиви новини, каза пред “Труд” Георги Апостолов от центъра за безопасен интернет. Играта обиколила медиите по света със сензационни заглавия, че кара през интернет деца да се самоубиват. Центърът е хванал лъжата в първите публикации за играта, появили се в сайтове у нас. “Тя се оказа подход за манипулация. Руски интернет център обясни, че информацията се разпространява през минимум 10 хил. бота”, съобщи той.

 

Деян Благоев, експерт:

100 000 с бг приложение за родителски контрол

02-11100 хиляди души по света използват първото българско приложение за родителски контрол на таблети и смартфони Protect Your Kid, съобщи пред „Труд” Деян Благоев, управител на компанията, създала приложението. В България то е безплатно и е изтеглено 15 хил. пъти. То работи от година и половина. С него може да се види къде е детето, да се лимитира ползването на определени страници, игри и приложения, да се изключи телефона, но не и да се шпионират разговори и съобщения.

 

Цветан Цветанов, ГЕРБ:

35 000 непълнолетни в мрежи за трафик

02-13За последните 18 г. около 35 000 деца са попаднали в престъпни мрежи за трафик в България, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По данни на Върховния комисариат на ООН 34 млн. души по света под 20-годишна възраст са станали жертви на трафик. „Най-голямото предизвикателство е интернет пространството. Ако не успеем да информираме децата и и да включим образованието, ние ги правим потенциални жертви”, допълни той.

Коментари

Задължително поле