1,1 млн. лв. за храмове объркаха бюджетните сметки

Предложението за допълнителните разходи направи БСП, а патриотите го подкрепиха

С предложение да се отпуснат 1,1 млн. лв. за ремонт на храма “Св.Александър Невски” в София и Зографския манастир в Атон БСП обърка бюджетните сметки. Хаос настъпи в парламента, след като социалистите успяха да прокарат решението с гласове и на коалиционния партньаор на ГЕРБ – Обединени патриоти.

Предложението направи депутатът от левицата Васил Антонов малко преди полунощ в сряда. ДПС го подкрепиха. Парламентарните групи на ГЕРБ и Воля бяха против.

От ГЕРБ заявиха, че въпросните 1,1 млн. лева не са предвидени в приходната част, а депутатите ги гласуват в разходнатата. Поправката, която БСП прокара, е в член 6, който урежда парите за МС. “Край! Министерски съвет остана без бюджет”, изригна Менда Стоянова, а след думите й в залата настъпи хаос, след което последва наложително прекъсване. След почивката ГЕРБ реагираха с предложение поправката на БСП да бъде гласувана отново в края на гледането на бюджета и едва тогава да бъде отразено в бюджетната рамка. От БСП репликираха, че поредното гласуване е незаконно и ако се стигне до него ще се обърнат към Конституционния съд.

До редакционното приключване на броя проблемът бе висящ. Финансистите на ГЕРБ вчера усилено търсеха изход от конфуза. От БСП прогнозираха, че под натиска на ГЕРБ патриотите ще се огънат и ще дадат заден ход.

Коментари

Задължително поле