Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Откриха жив бедстващия в Пирин младеж

„Пепеляшка“ оживя във фоайето на Община Благоевград по време на „Часът на приказния разказвач“

Макрон: ЕС може да „изясни“ споразумението за Брекзит, но няма да го предоговаря

Сърбия обмисля отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия

Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Руски боен кораб мина през Босфора на път към Средиземно море

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Стандартът ни на живот 50% от този на французите

Русия поиска мисията на ООН да разпусне армията на Косово

УНСС стартира изграждането на модерен научен комплекс

Очите на Самуил пак ще светят Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта

Петя Аврамова: До 2024 г. трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна

Планински спасители търсят ентусиаста, тръгнал на поход в Пирин без вода и храна

11 старозагорски села на протест заради кариера за варовик

Снимка: БТВ

Жители на 11 села в старозагорско заплашват с блокада на пътища заради строителството на кариера за варовик. Тя се намира в местността Кереч Търла в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Според оценката за въздействие на околната среда, дълбочината на добив на инертни материали ще е 60 метра, на площ от близо 800 декара. Кметът на Едрево Динко Дедев е категоричен: „Това става два пъти по-голям проход от Хаинбоаз, променя се и климат, и абсолютно всичко.“

От инициативния комитет посочват и че на ден ще минават по най-малко 10-15 камиона с по десетки тонове товар.

Само на 2 километра от местността Кереч Търла е кариерата в село Братя Кунчеви. По закон, в землището на едно населено място, не може да има две кариери. Но в писмен отговор от Министерството на околната среда и водите става ясно, че съществуващата вече кариера не е отразена.

„Ние знаем какво значи взривни дейности, защото сме го изпитали на гърба си. Втора кариера в Братя Кунчеви ще ни бъде прекалено много”, коментира кметът Георги Георгиев пред БТВ.

Местността, където ще е новата кариера, е и вододайната зона на 2 села. Според разрешителното, за изкопните работи ще се използва взривяване. „Това са карстови извори – един гръм и водата се губи. Ние нямаме друга алтернатива на захранване, освен тази вода, изворната вода”, подчертава Динко Дедев.

Според разрешителното, 750 декара в местността Кереч Търла ще бъдат използвани за добив на допамит и варовик. Сега на това място има гора. Според разрешителното – тя не е от ценни дървесни видове.

„В решението на ОВОС, което е издадено преди около четири години и половина, не са обсъдени отрицателните становища – както на община Стара Загора, така и на Община Николаево, така и на Регионална дирекция по горите”, отбелязва секретарят на община Стара Загора Делян Иванов.

Хората настояват за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отчетено и тяхното мнение. В противен случай заплашват с блокада на пътища и гражданско неподчинение.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.