11 филма за културата на ислямския свят показват във Варна

Кадър от документалния филм "Окото на Истанбул"

11 кинопродукции от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще гледат варненци във Фестивалния и конгресен център до 9 февруари в рамките на поредния кинофестивал MENAR.

Той се организира от сдружение „Позор“ и има за цел да запознае българската публика с културата и традициите на ислямския свят.

Във Варна ще бъдат прожектирани селектирани заглавия от програмата на Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival 2017.

Два от премиерните филми са предложения за чуждоезиков „Оскар“ за 2016 г.

Първият е „Кладенецът“ на Алжир. Той е отличен с 4 награди от фестивала в Александрия и представя историята на жителите на планинско село, които остават без вода по време на войната за независимост на Алжир.

Вторият е мащабният епос „Аманат“ на Казахстан, заснет по случай 550-годишнината от създаването на Казахското ханство. Останалите ленти идват от Франция, Турция, Армения, Иран и Индия. Сред тях са любопитните документални „Окото на Истанбул“ и „Хващай пътя: Индия“, които показват непознати кътчета от турския мегаполис и индийските градове Мумбай и Ченай.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.