11 часа обсада след разстрел за велосипед (обзор)

Убиецът се скарал с жертвата заради кражба на колелото

Задържаният бил известен като особняк

Мъж от софийското село Лесново се барикадира в дома си след убийство на свой съселянин и държа близо 11 часа в бойна тревога службите на МВР.

Екшънът започнал малко преди 19,30 ч в събота. Тогава 62-годишният Трайчо срещнал жертвата си пред заведение в селото. Дори 31-годишният Ванчо купил бира на по-възрастния мъж. Изведнъж между двамата избухнал скандал, тъй като Трайчо подозирал съселянина си, че му откраднал велосипеда. По време на разправията пострадалият от обира извадил пистолет и почти от упор гръмнал младия си опонент. Простреляният издъхнал на място. Предполага се, че смъртоносният изстрел е от газов пистолет, който е преработен в боен. Веднага след кръвопролитието, стрелецът се барикадирал в дома си в края на селото, където живеел сам. Къщата му била обградена от спецполицаи, а съседите му били евакуирани заради мерки за безопасност. След 11 часа под обсада, командоси от спецотряда за борба с тероризма (СОБТ) щурмували дома му към 6,30 часа днес и задържали стрелеца, който не успял да окаже съпротива.

“Имахме информация, че 62-годишният мъж е агресивен и въоръжен. Изградени бяха контролно-пропусквателни пунктове в селото, а къщата, в която извършителят се укриваше, беше обезпечена със значително полицейско присъствие. Съвместно със служители на СДВР и Специализирания отряд за борба с тероризма бяха предприети такически действия за задържането му, без да бъде използвана физическа сила с цел минимален риск”, каза комисар Юри Николов, зам.-директор на ОДМВР-София. При ареста било открито оръжието, за което задържаният нямал разрешително.

До този момент арестуваният не бил криминално проявен и срещу него не били подавани сигнали в полицията. Съседи го описват като затворен, особняк и единак. Дори имат съмнения, че не е психически стабилен.

 

Наблюдаващият прокурор:

Няма данни да е психически болен

09-1-1Към момента няма данни задържаният да е страдал от психическо заболяване или да се води на отчет. Назначена е съдебно-психиатрична експертиза, която ще изясни неговото състояние, каза наблюдаващият прокурор Ралица Данкова. “По случая е образувано досъдебно производство по чл. 115 от НК под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура, като предстои привличането на извършителя в качеството му на обвиняем и задържането му за срок до 72 часа. Делото ще бъде внесено в съда с искане за вземане на постоянна мярка”, каза държавният обвинител. Данкова допълни, че в дома на задържания били открити и гилзи. Според нея нямало данни преди инцидента между стрелеца и жертвата да е имало друг конфликт.

Коментари

Задължително поле