110 българисти от 4 континента се включват в 42-ия Международен летен семинар във ВТУ

Снимка: Веселина Ангелова

Традиционната проява ще бъде открита от вицепрезидента Илияна Йотова

Общо 110 участници от 36 държави на 4 континента пристигат във Велико Търново за 42-ия Международен летен семинар по български език и култура. Официалното откриване на събитието е насрочено за 15 юли, на което ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. Това обяви зам.-директорът на събитието доц. д-р Валерия Димитрова.

Гостите идват от Европа, Азия, Африка и Америка. Най-много, по традиция, са студентите и преподавателите, които активно работят с български език. Сред участниците има софтуерни инженери, програмист, журналисти, банков служител, ветеринар, лекар, адвокати, екскурзоводи, музикален педагог, библиотекар, изследовател.

"17 от гостите са участвали в семинара и преди. Най-младият участник е 10-годишната Анна Иванова от Украйна, която пристига с майка си. Имаме и две 18-годишни студентки. Най-възрастните участници са 70-годишната Хилари Бели от Великобритания, която е музикален педагог, 68-годишният Уолтър Елиът от Великобритания, който е пенсионер и Вира Писаренко – журналист от Великобритания, на 67 години“, информира доц. Димитрова.

Тя уточни, че за пръв път има участници и от Азербайджан и Виетнам. "Програмата ще е традиционна. Обучението включва практически занятия по български език и специализирани семинари, съобразени с интересите на участниците, като ще се акцентира на българското кино, литература и изобразително изкуство. Ще има и обучения по фолклор и етнография – на български и английски език. Предвидени са и екскурзии до Арбанаси, Жеравна, Враца и Албена", каза доц.Димитрова.

Участниците ще учат и народни песни и танци, в някои от вечерите в старата столица. Ще има и прояви, посветени на литературата, на нациите, на национална кухня и родни гозби и занаяти.

Семинарът ще продължи до 4 август.

Коментари

Задължително поле