1100 студенти се заклеха в Шуменския университет

Снимка: Николай Николов

55-та учебна година

С водосвет и тържествена церемония по полагане на клетва за прием в академичната общност стартира в понеделник учебната година в Шуменския университет „Еп.Константин Преславски".

1100 първокурсници, приети в 48 специалности, се вляха в семейството на ВУЗ-а.

Пред присъстващите първокурсници, техни близки и преподаватели бе представено първото знаме на висшето училище.

Снимки: Николай Николов

Флагът е принадлежал на учителския институт "Д-р Петър Берон", открит в Шумен през 1919 г. със заповед на Министерството на образованието, а тази година се навършва точно век от тогава. През 1964 г. Институтът прераства във Факултет - филиал на СУ "Св.Климент Охридски" и така преди 55 години се слага началото на висшето образование в Шумен. От 1971 г. филиалът е самостоятелно висше училище.

От 2005 г. най-старото знаме на Шуменския университет е реставрирано и заема полагащото му се почетно място в церемониала на Алма Матер.

Преди да се докоснат до него и ректорския жезъл, студентите бяха приветствани от ректора проф. д.и.н. Георги Колев: "Искам да поздравя всички колеги, всички студенти, но най-вече първокурсниците, защото това е техният ден. И да ги призова да бъдат отговорни не само към преподавателите, а и към родителите си. На добър час!“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование