1100 години от успението на Свети Климент Охридски отбелязаха в Пловдив

1100 години от успението на Свети Климент Охридски отбелязаха в Пловдив

Беседа, посветена на живота и делото на Свети Климент Охридски, се проведе в кметството на район "Западен" в Пловдив, като събитието бе част от честванията на 1100-годишнината от успението на големия български светец.

Организатори на проявата бяха църковното настоятелство на храма "Свети Климент Охридски" и районният кмет Димитър Колев, а присъстващите чуха прекрасни църковни песнопения, изпълнени от момчета от Пловдивската семинария. Ученици от средно училище "Свети Свети Кирил и Методий" пък запознаха всички с основните моменти от забележителния живот на Свети Климент чрез изготвена от тях презентация.

"Много важно е подобни събития да бъдат отбелязвани, защото на нашия народ са необходими такива примери. Те са много, но за съжаление, увлечени от ежедневието, като че ли често ги забравяме. Свети Климент е изключителен пастир и просветител, и както се нарича в житията "пръв учител" на българския език", отбеляза в словото си заместник-ректорът на Пловдивската духовна семинария Димитър Мирчев. Историкът и преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски" Александър Бижев и отец Пантелеймон пък запознаха присъстващите с много интересни детайли от живота и делото на светията.

Днешната беседа бе поредното събитие през този месец, посветено на Свети Климент Охридски. На 21 ноември, когато е Въведение Богородично - Денят на християнското семейство, ще се проведе концерт в СОУ "Свети Свети Кирил и Методий". На 22 ноември в епархийския салон на храм "Света Петка" е планирана отново беседа с историци и преподаватели от София. На 25 ноември, когато се отбелязва паметта на светеца, ще има сутрешна литургия в храм "Свети Климент Охридски", а за вечерта е предвиден фолклорен концерт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони