112 наредби за детските градини незаконни

Родители чакат на опашка, за да запишат децата си на градина.

Сто и дванадесет общински наредби за детските градини са незаконосъобразни. Това откри проверка в цялата страна на Върховната административна прокуратура (ВАП). Магистратите ще внесат протести с искане за отмяната им в съответните административни съдилища.

Нарушенията са главно на Закона за предучилищно и училищно образование, влязъл в сила от 1 август 2016 г. Той задължава общинските съвети да гласуват до 1 месец наредби за детските градини. Установени са общини, които изобщо не са приели регламент. Там от прокуратурата ще търсят наказателна отговорност от общинари.

Според ВАП масово не се спазва изискването на закона при записването на детето родителите да декларират, че не кандидатстват и за други детски градини. В много общини се изискват бележки, че близките не дължат данъци, което поставя децата в зависимост от финансовото състояние на семействата им. Продължават да се дават предимства на малчугани, чиито родители работят в общински служби и предприятия, което дискриминира другите деца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете