1192 са подадените сигнали в Комисията за защита от дискриминацията през 2016 г.

Подадените за 2016-а година в Комисията за защита от дискриминация жалби и сигнали са 1192, 368 са образуваните преписки, а постановените решения на Комисията са рекорден брой – 510. Това съобщи пред БНР доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.

Преписките по етнически признак не са преобладаващи, уточни тя относно твърденията, че се обръща тенденцията в дискриминацията на етнически принцип у нас и че все по-често българи се жалват, че са поставени в неравностойно положение спрямо ромите. Доминират преписките за дискриминация по лично положение, възраст, обществено положение. Дискриминацията по етническа принадлежност заема пето място. Дискриминацията при упражняване на правото на труд е сред водещите теми на Комисията.

Други проблематични сфера са здравеопазването и образованието, посочи доц. Джумалиева. В коментар по темата за в Асеновград Ана Джумалиева изтъкна: За толернтността е важно не само държавните органи и властите да предприемат мерки. Тук е важно цялото общество, неправителственият сектор също да работи за толерантност в нашето общество. Отделният гражданин също да притежава чувствителността към това, което се случва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България