12 български ленти се състезават на София Филм Фест

Маргарете фон Трота ще представи “Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята”.

Международният фестивал започва на 13 март в четири града

Специално внимание ще бъде обърнато на съвременни режисьори

Култовата група Kottarashky&The Rain Dogs свири на официалното откриване

Дванадесет български продукции влизат в конкурса за късометражен филм на 28-мото издание на София Филм Фест, което започва от 13 март. Официалното откриване е в Зала 1 на НДК, фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до края на месец март. Публиката ще може да се срещне с авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

Конкурсът за български късометражен филм се превърна в традиция и подкрепя млади автори, реализирали своите проекти за кратки киноразкази - филмът-победител ще се избере от международното жури на фестивала.

Сред 12-те претенденти за отличието тази година са Басейнът”/“The Pool”, режисьор Павлина Божкова; “Свиждане”/“The Visit”, режисьор Веселин Бойдев; “Шоколад”/“Chocolate”, режисьор Орлин Милчев; “Пукнатината”/“Fracture”, режисьор Димана Пъстракова и други.

“Светкавици” от Радивое Андрич.

Култовата група Kottarashky&The Rain Dogs ще свири на официалното откриване в Зала 1 на НДК на 13 март. В програмата на фестивала е включена премиерата на документалния филм на Цветан Драгнев “Балканска черна кутия”, който разказва удивителната история на Никола Груев - Котарашки. Това е артистичният псевдоним на Груев, роден на 4 септември 1979 година. Той е музикант и композитор, който обединява оригинални записи с електронна музика, хип хоп, джаз и други музикални жанрове.

Специално внимание тази година ще бъде обърнато на съвременни режисьори като Радивое Андрич, Маргарете фон Трота, както и тандемът Джесика Удуърт и Петeр Бросенс.

Радивое Андрич ще бъде сред специалните гости на 28-ия София Филм Фест. Той е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. От екрана на София Филм Фест са ни познати филмите му “Три палми за двама пънкари и едно маце” (1998), “Светкавици” (2002), “Когато порасна, ще стана Кенгуру” (2004), “Как се научих да летя” (2022). На София Филм Фест българските зрители ще имат възможност да видят всички филми на Радивое Андрич в специална ретроспектива. Андрич ще представи и най-новия си филм “Светкавици отново”.

Световноизвестната германска режисьорка Маргарете фон Трота също ще бъде специален гост на София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община. С основание е наричана “водеща сила” на движението “Ново немско кино” и е една от най-значимите режисьорки в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино