12 г. затвор чакат клошаря, обвинен за подпалването на тютюневите складове

Обвиненият за палежа на един от четирите складове от Тютюневия град в Пловдив Любомир Данчев може да прекара в затвора следващите 12 години, ако Окръжният съд му присъди максималния срок за извършено престъпление по чл. 330, ал. 3 във връзка с ал. 2 точки 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от НК.

Пловдивският "Ван дер Любе" е криминално проявен, 3 пъти е съден за кражби, веднъж и за грабеж, лежал е и в затвора, откъдето за последно излиза на 12 март 2016 г. след изтърпяна едногодишна присъда.

Палежът на склада на ъгъла на ул. "Екзарх Йосиф" и "Иван Вазов", за който е задържан за 72 часа в полицейския арест, не е първият подобен случай с негово участие, разкри окръжният прокурор Румен Попов.

По време на разпитите бездомникът си е признал за още два подобни случая в необитаеми жилища, в които се е подслонявал - първият е през 2000 г., а вторият - през 2008 г.

"В стаята на четвъртия етаж на тютюневия склад, където е бил за последно в деня на пожара, е намерен сак с предварително подготвени дрехи. За нас това е доказателство, че е смятал да се мести в друго жилище. Никой друг освен него не е имал достъп до въпросния четвърти етаж, който е заключвал с катинар. Разполагаме и с още куп други доказателства, които ще изложим, когато му дойде времето - в съдебната зала", допълни прокурор Румен Попов.

Задържаният Данчев не е отрекъл съпричастност към подпалването на пожара и дори обяснил, че сякаш някакво проклятие тегне над него, тъй като последните жилища, които е обитавал, били опожарени. Най-вероятно искрата е тръгнала от незагасен фас от цигара, който обвиняемият хвърлил в кошче, пълно с хартии.

Наблюдаващият случая прокурор Костадин Паскалев разкри, че Любомир Данчев се води на отчет в Психодиспансера и за последно е бил освидетелстван през 2015 г. по друго дело срещу него, а диагнозата е била "лека олигофрения и дебилност". Тя обаче не е попречила криминално проявеният и многократно осъждан мъж да бъде пратен отново зад решетките, откъдето излязал на 12 март 2016 г. Именно тогава се заселил в тютюневия склад, собственик на фирма "Р.И.П.А" ООД, зад която стоят група италиански бизнесмени.

Любомир Данчев е от многолюдна пловдивска фамилия, в която има психично болни. "Ван дер Любо" имал още двама братя и две сестри, а преди години семейството живеело в порутена къща в квартала край Понеделник пазара в подножието на Стария град. Бащата бил пияница и имал сериозни психически отклонения, а петте деца останали пълни сираци, след като през 1979 г. майката загинала при мистериозни обстоятелства при нелеп битов инцидент. Тя изгоряла жива, докато опитвала да запали огън, за да вари зимнина в двора на къщата си, която по-късно била разрушена.

Така Любо станал клошар, а след излизане от затвора в средата на март се нанесъл в склада на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и "Екзарх Йосиф". Той е един от двата, които неговите собственици от "Р.И.П.А." ООД с управител бившия консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа искали да демонтират през 2010 г. Гиа внесъл в Министерството на културата проект с искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради, известни като тютюневите складове на Димитър Кудоглу. От културното министерство отказали да съгласуват проекта на италианците с мотива, че те са част от архитектурния ансамбъл на ул. "Иван Вазов".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право