Ненчев предложил на НАТО да плащаме 36 млн. лв. за еър полисинг

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев внесъл концепция за еър полисинг в НАТО с финансов ангажимент за между 8 и 12 милиона лева на всеки 4 месеца или между 24 и 36 млн. лв. годишно, научи „Труд“ преди пресконференцията на служебния вицепремиер и шеф на военното ведомство Стефан Янев.

Автор на концепцията е бил заместникът на Ненчев – Димитър Кюмюрджиев. Тя взаимствала балтийския модел за съвместна охрана на въздушни пространства, като държавите в този регион нямат собствена военна авиация. Там ротацията в еър полисинга ставала на четири месеца.

В концепцията е записано още, че българската държава поема разходите за гориво за чуждите самолети, които ще помагат за охраната на небето ни, както и ще плаща за настаняването на контингента в хотели с 4 и 5 звезди.

Новото ръководство на МО ще денонсира (обяви за невалидна) финансовата част на концепцията, защото тя е внесена в НАТО точно преди една година от Ненчев, който имал намерение да започнем да си плащаме от 2017 г.

Във вторник президентът Румен Радев обяви, че българската държава няма да дава пари за охрана на въздушното й пространство от партньорските държави в НАТО. Той припомни, че предложението да се плаща за еърполисинга е дошло от бившия военен министър Николай Ненчев.

А в сряда по време на военна конференция в София началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов обяви, че вече няколко държави са проявили интерес за осъществяване на съвместна охрана на въздушното ни пространство – нито една от тях не е повдигнала въпроса за заплащане.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Тоя предател през цялото време като че ли е служил на враговете ни.Договорите,които е сключвал и действията му са изцяло в ущърб на Българската държава.Естествено той самият се е облагодетелствувал доста добре,но е навредил на националната сигурност.Това с балтийските държави е негов необмислен гаф.Все едно е да доказваш,че си брал цитрусови плодове някъде в Сибир или във Финландия,като и децата знаят,че там подобни плодове не виреят.Тоя ненчев или ни мисли за доста балами или той самият е много,ама много тъп.Той бат Бойко да отговаря,защо е назначил такъв тъпанар за министър на отбраната.Сега ще му берем….

  2. Това човешко недоразумение до кога ще бъде показван на екран! Бойко,прибери си боклуците!

  3. Земеделец на власт винаги е носел зло на България… а този си е мръсната пяна на престъпна фамилия…

Отговорете