На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

12 млрд. лева са нужни за водния сектор

Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите:

Г-н Иванов, какви ползи ще имат ВИК дружествата с приемане на по-високата цена на водата? 

– Поддръжката и развитието на инфраструктурата, чрез която се предоставят услугите водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчните води в България, дълги години са пренебрегвани основно поради липсата на финансови средства. Необходимите средства за привеждането й в нормално експлоатационно състояние се оценяват на 12 милиарда лева. Тези средства могат да бъдат набавени или чрез държавни, респективно европейски субсидии, или чрез цената на ВиК услугите. В същото време с текущите цени на услугите голяма част от ВиК операторите успяват едва да покрият текущите си разходи, и то при ограничени нива на заплащане на служителите и неизпълнение на целевите нива за качество на услугите. Ползата от повишението на цените на ВиК услугите само там, където се налага, е в повишаване размера на инвестициите в публична инфраструктура и постигане на желани нива на качество на услугите.

Как досега ВиК дружествата са успели да се издържат с по-ниските цени на водата?

– При недостатъчни приходи, което е следствие на по-ниски цени и/или лоша събираемост на задълженията, ВиК дружествата ограничават разходите си за инвестиции и заплати. В резултат на това служителите в сектора са 2,5 по-ниско заплатени от служителите в отрасъл енергетика.

-Ще се подобри ли качеството на водата?

-Вече има приета нова наредба, която определя кои показатели за качество на ВиК услугите трябва да се постигат от ВиК операторите. Всеки един от тях изготви петгодишен бизнес план, в който е заложил средствата за постигане на тези цели.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.