120 семейства от Родопите се заканиха да бойкотират първия учебен ден

120 семейства от родопските общини Кирково и Крумовград се заканиха да бойкотират първия учебен ден днес. Те заявиха, че няма да пуснат децата си на училище заради лошото състояние на пътя между селата Чорбаджийско и Токачка, който е част от републиканската пътна мрежа. Местните администрации са изпратили писма до пътната агенция и МРРБ, но до момента няма решение на проблема, съобщи БНР.

Недоволните семейства са от 8 населени места в района. Твърдят, че 17-километровият участък между селата Чорбаджийско и Токачка е опасен за децата им. Пътят е построен преди повече от 40 години, а последният му основен ремонт е направен през 1982 г. На места две коли трудно се разминават, осеян е с дълбоки дупки, а някъде няма и асфалт.

Родител от района твърди, че от друсането в автобуса децата му се разболяват: „Омръзна ми всяка вечер детето да се прибира с главоболие и гадене“.

Протестът за днес е насрочен за 11 часа на разклона за крумовградското село Пашинци.

Според кмета на село Тихомир Росица Мизюрска не е редно да се проваля първия учебен ден. Кметът на Кирково обаче смята да присъства на днешния протест.

От АПИ съобщиха, че се търсят възможности за подобряване състоянието на цялата третокласна мрежа в страната. От реконструкция се нуждаят над 6000 км. Разчита се на бързото изграждане и въвеждане на тол системата, която ще позволи през следващите години да се инвестират много повече пари в ремонта на пътища, казват от Агенцията.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Коментари

Задължително поле