120 хил. лв. източили от НЗОК задържаните зъболекари

Над 120 хил. лв. от НЗОК са получили обвинените за източване на здравната каса зъболекари. Това обяви ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова на пресконференция.  Вчера на петимата медици бяха повдигнати обвинения.

„Образувано е досъдебно производство за документна измама. То започна по сигнал на ГД „Национална полиция“ след извършена от тях проверка. Пет действащи стоматолози, заедно с две лица, техни помагачи, са представяли в НЗОК в периода 2015-2018 документи, за извършване на дентални услуги на непълнолетни лица“, поясни прокурор Русинова.

По думите й стоматолозите са получавали сумите от НЗОК през банковите си сметки. „Установено е, че здравните книжки са на непълнолетни лица с адресна регистрация извън София. Те не са посещавали кабинетите на стоматолозите. Техните родители също“, добави тя. „Амбулаторните листове са анализирани, над 1 200. Установено е, че те не са подписвани от родителите на непълнолетните лица, съдържанието не е попълвано от стоматолозите, това е извършвано от един от техните помагачи“, добави прокурор Русинова. Тя коментира, че един помагачите работи в един от кабинетите, а вторият е поддържал софтуерната програма.

„Сумите, които са получени от тези стоматолози от НЗОК, са над 120 хил. лв. Кръгът на обвиняемите лица към този момент не е изчерпан. По делото са извършени множество процесуални действия и експертизи, в резултат на които ние повдигнахме обвинение на тези лица“, посочи още Евгения Русинова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България