Мним зъболекар недоволен от 1200 лв. глоба

40-годишният Нихат С. от град Каолиново, Шуменско, бе признат за виновен, че упражнявал професията лекар по дентална медицина без диплома за завършено висше образование и професионална квалификация. Районната прокуратура в град Нови пазар е установила, че обвиняемият никога не е придобивал медицинска специалност „Зъботехник“.

Наложено му е административно наказание глоба в размер на 1200 лв. Недоволен обаче, той е обжалвал наказанието пред окръжния съд в Шумен, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Установено е, че от март 2012 до края на 2015 г. в град Каолиново и в съседните села Гусла и Тъкач, Нихат посещавал паценти по домовете и вадел зъби, вземал отпечатъци и после изработвал зъбни протези. Стоматологичната му дейност станала известна на Българския зъболекарски съюз, след като местен стоматолог подал сигнал срещу самозванеца. Той бил потърсен от пациенти с усложнения от дейността на неправоспособния зъболекар.

По предложение на Районната прокуратура в Нови пазар обвиняемият, който не бил осъждан и не бил нанесъл вреди, е бил освободен от наказателна отговорност и съдът му наложил лекото административно наказание. Иначе за това деяние се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 г. и глоба от 100 до 300 лв. Недоволен от наложената глоба, Нихат С. е атакувал административното си наказание пред по-горна инстанция и се очаква разглеждане.

Местни хора разказват, че зъболекарят Нихат, както му казват всички, работел по зъбите на местните много преди 2012 г. Давността за търсене на отговорност за това време обаче е минала. Обясняват, че не бил бос в професията, защото притежавал документ за занаят, придобит в Турция, с който там било достатъчно да работи по професията. У нас обаче не. Според запознати, цената на цяла протеза от Нихат била 200 лв., а местни зъболекари с кабинети вземали повече. Той помагал на местните, когато се връщал през лятото в родината, иначе живеел в Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право