1200 преписки останали след Десислава Иванчева

До седмица решават дали Десислава Иванчева да остане в ареста. Снимка: Булфото

Арх. Румен Русев даде показания за работата в общината

До седмица решават за домашен арест

Изпълняващият длъжността кмет на район “Младост” арх. Румен Русев е заварил 1200 забавени преписки, когато е поел поста след ареста на Десислава Иванчева. Отстранената кметица, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров са подсъдими за подкуп от предприемача Александър Ваклин, когото карали да чака близо година, въпреки че вече имал разрешително за строеж.

Вчера Русев се яви пред спецсъда и разказа подробности за работата в общината. Пред журналисти след края на разпита той подчерта, че забавените преписки били в кашони. Преписката на Ваклин постъпила при Русев, който бе зам.-кмет, за първи път на 28 ноември 2017 г., но той не я разпределил, защото не била подписана от Иванчева, а от Петрова. Няколко дни по-късно докладвал на Иванчева, а тя му наредила да провери каква е разгърнатата застроена площ. Интересувала се и дали няма и общинска земя в имота, “за да жалят”.

Показания вчера дадоха и други служители от район “Младост”. Най-късно в началото на другата седмица ще стане ясно дали Иванчева и Петрова ще излязат от ареста. Решението трябва да бъде взето от Апелативния специализиран съд. Пред него прокуратурата протестира определението на спецсъда, който определи по-лека мярка за неотклонение “домашен арест”. Според държавното обвинение, те могат да се опитат да въздействат на свидетели по делото за подкуп, които са разказали за корупционните практики в общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право