1200 евро на кв. метър за жилище в София

Хората купуват по-големи жилища на по-високи цени.

Купуваме един квадрат с малко повече от една заплата

Сключват активно сделки от най-ранен етап на изграждане на сградите

Ниските лихви помагат на пазара

Средната цена на жилищата в София нарасна до 1200 евро/кв. м, показват данни на компания за недвижими имоти. Година по-рано апартаментите струваха средно по 1115 евро/кв. м. Това представлява ръст от 7,6% в рамките на година. Оказва се, че въпреки кризата и пандемията от Covid-19 имотите са поскъпнали повече, отколкото през предходните години.

Всъщност, именно заради пандемията нарасна желанието на хората да живеят в по-големи жилища. А политиката на централните банки за поддържане на ниски лихвени проценти доведе до желанието на хората да инвестират спестяванията си в имоти. Повишеното търсене на имоти от хора, които искат да живеят в тях със семействата си, както и от инвеститори, доведе до нарастване на цените на жилищата. През миналата година пазарът на имоти беше интензивен и на моменти дори еуфоричен, като голяма част от търсенето остана неудовлетворено, коментираха брокери.

Средната цена на купените апартаменти в столицата през последните месеци нарасна до 116 750 евро, при 100 260 евро година по-рано, показват данни на компанията. От една страна това се дължи на поскъпването на имотите и повишението на цената на кв. метър. Освен това повечето купувачи се насочват към по-големи жилища, което също води до нарастване на средната цена на сключените сделки.

Жилищата обаче стават все достъпни благодарение на повишаването на доходите на хората. Средната работна заплата в София нараства по-бързо от поскъпването на жилищата и вече надминава 2000 лв. За година заплатите в столицата са нараснали с около 14%. В резултат коефициентът на достъпност е 1,1. Т. е. с малко повече от една месечна заплата човек може да купи 1 кв. м жилищна площ в София. Това поставя достъпността на жилищата на много добро ниво.

Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от сделките с жилища в столицата. Сделки продължават да се сключват активно от най-ранен етап на изграждане на сградите, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор на апартаменти стават по-ограничени.

Сред най-предпочитаните квартали остават южните и източните райони на София, но купувачите са склонни да отделят внимание и на други зони, където има ново строителство с по-ниски цени.

Нов дом с доходите за 4,3 години

Имотите стават по-достъпни

В София и Варна са нужни над 6 г.

Цените на жилищата в страната съответстват на доходите на повечето хора.

Жилищата в страната са станали по-достъпни за хората през последните години. Причината за това е, че имотите поскъпват по-малко от увеличението на доходите. Домакинство със средни доходи трябва да спестява целия си доход преди данъци в продължение на 4,3 години, за да купи средно за страната ни жилище с големина от 73 кв. м, изчислиха икономисти. Този резултат показва, че жилищата са достъпни за повечето домакинства.

Жилищата в София и Варна са по-малко достъпни за хората спрямо средното ниво на достъпност на имотите в страната. Домакинство със средни доходи в тези два големи града трябва да спестява доходите си в продължение съответно на 6,7 и 6,4 години, за да купи средно по големина жилище. В по-малките градове имотите са по-достъпни за хората, тоест необходимо е да спестяват доходите си по-малко на брой години, за да купят нов дом.

Подобряването на достъпността на имотите и ниските лихви на банките позволяват на все повече домакинства да изплащат заем за покупка на жилище. На това се дължи рекордният ръст на жилищните кредити през последните месеци.

Осигуряват добра възвръщаемост

Една трета от вложенията ще бъдат в апартаменти

Търсенето ще нараства

Търсенето на имоти под наем ще нарасне, прогнозират консултанти.

До 2030 г. една трета от всички глобални преки инвестиции в недвижими имоти ще са насочени към жилищния сектор спрямо 25% през 2020 г. и 14% през 2010 г., гласи прогноза на международна консултантска компания.
Вложенията в жилищни имоти ще продължат да бъдат подкрепяни от благоприятните демографски и икономически тенденции, посочват експертите. Инвестициите в жилищния сектор ще конкурират вложенията в традиционни бизнес имоти, включително и офисите.

Инвеститори купуват както многофамилни жилищни сгради, така и отделни имоти. Те все повече осъзнават добрата възвръщаемост от покачване на цените и от отдаване под наем на жилищата. През 2020 г. капитал за близо 200 млрд. долара е бил насочен към жилищния сектор от инвеститори от целия свят. А през 2021 г. тази сума нараства.

“Конкуренцията за жилищен продукт се засилва в глобален план и няма признаци, че апетитът на инвеститорите към този развиващ се клас активи ще отслабне. Разбирайки устойчивостта на жилищния сектор, особено през периоди на икономическа несигурност, инвеститори и предприемачи агресивно навлизат и разширяват позициите си на пазара”, коментира Шон Коглан, глобален директор на отдел “Капиталови пазари” в консултантската компания.

Според консултантите няколко фактора ще стимулират търсенето на жилища под наем. Сред тях са урбанизацията и вътрешната миграция. Желанието за живот в централни, оживени и с добри възможности за придвижване пеша квартали е характерно както за младите, така и за по-възрастните поколения. Наред с това много хора се местят в по-големи градове, защото в тях има по-добри възможности за намиране на работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти