1256 студенти повече държавна поръчка

В 38-те държавни университета ще приемат близо 40 000 студенти държавна поръчка.

През Новата академична година

Вдигат таксите за университетите

Броят на студентите държавна поръчка се увеличава с 1256 места спрямо миналата учебна година и общият им брой ще е 39 941. Това е записано в проект на решение за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през учебната 2021-2022 година, качен за обществено обсъждане.

От МОН отбелязват, че заради подготовката на повече кадри в област­та на инженерните и компютърните науки нарастват местата за прием в 23 професионални направления. Най-голям е процентът в професионално направление общо инженерство - с 37,2%. Намаление за поредна година е одобрено на местата в социалните, стопански и правни науки.

С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните висши училища. Предвидени са 15 422 места.

Вчера МС одобри по-високите такси за обучение за новата академична година. В държавните висши училища средната такса ще е 45 лева при средна такса за обучение 1090 лева. За сравнение сега тя е 50 лева, а за обучение - 950 лева.

Междувременно Софийският университет бе класиран с поредна престижна световна класация, която оценява постиженията на университетите в изпълнение на глобалните цели за устойчиво развитие на ООН.
В Impact Rankings 2021 на Times Higher Education (THE) Алма матер е класиран на 601-800 място от 1115 университета в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование