Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

1276 предизборни плаката още стоят в София, срокът за премахването им изтече

1276 предизборни платака все още не са премахнати от политическите формации в София, въпреки, че 7-дневният срок за това изтече на 2 април, в неделя. Това съобщиха за „Труд“ от Столичния инспекторат, който извърши проверки в различните райони на града.

Агитационните материали – плакати, афиши и листовки, са разлепени по огради, дървета, табла, телефонни кабини и др.

Лидер в негативната класация е партия „Нова република“ със 700 плаката. Следват БСП с 357, Реформаторският блок – 94, Обединени патриоти – 48, ГЕРБ – с 46. Не са премахнали част от агитационните си материали и формациите „Да България“ и АБВ.

На всички нарушители ще бъдат наложени съответните глоби, каза началникът на контрола върху рекламната дейност към Столичния инспекторат Иво Пенев.

По думите му, най-много изоставени плакати на тези избори има в район Банкя – над 230 броя. Всички са на „Нова република“. Не малко са и констатираните агитационни материали в районите Надежда, Красно село и Връбница.

Санкциите съгласно Изборния кодекс са от 1000 до 5000 лева, като на някои от формациите ще бъде наложена повече от една, тък като техни плакати са открити на различни места и в различен мащаб.

Размерът на глобите зависи от големината на облепените площи, обясни Иво Пенев.

Изготвянето на самите санкции вече е започнало. „В момента се окомплектоват констативните протоколи, които са направени от наша страна. Към тях ще бъде приложен богат снимков материал с дата и час. Следващата седмица ще изпратим покани до партиите, за да изпратят техни представители, които да подпишат съставените им актове. Срокът за явяване е в рамките на 5 работни дни“, каза Иво Пенев.

Както и в други случаи обаче писането на глоби е едно нещо, а събирането им – съвсем друго. Според Пенев честа практика е установени като нарушители политически формации да се възползват от правото, дадено им в закона, и да обжалват наложените глоби в съда.

Тъй като нарушенията са видими за всички, те просто отлагат във времето плащането на глобата, обясни експертът. „Нашата статистика показва, че общината много рядко губи дело на такава тема, но понякога минават две или три години докато бъде потвърдена наложената от кмета глоба“, каза Пенев.

Разлепянето на политически плакати на места, които преди това са били чисти, води до превръщането им в постояни „екзпозиции“ на всякакви обяви и афиши. Снимка: Столичен инспекторат
Разлепянето на политически плакати на места, които преди това са били чисти, води до превръщането им в постоянни „експозиции“ на всякакви обяви и афиши. Снимка: Столичен инспекторат

Заради зачестилите избори в последно време нерядко нарушенията от различните кампании се застъпват. „Оказваме се в положение да пишем актове и наказателни постановления на нарушители, с които все още не сме си „оправили сметките“ от предишните избори. Следващата седмица ще имаме дела с политически формации за изборите, които бяха проведени в края на 2014 г.“, разкри Пенев.

Рекорден брой нарушения в последните години са констатирани на парламентарните избори през 2013 г., когато в София са останали 4882 непремахнати плаката. Тогава са съставени 26 акта. На предсрочния парламентарен вот през 2014 г. е имало 955 броя, а на изборите за европарламент същата година са останали 1600. На президентския вот миналата година те са били едва 179.

От Столичен инспекторат призоваха партиите да премахнат плакатите си въпреки, че срокът е изтекъл. Онези, които го направят могат да очакват по-ниски глоби.

Нека да дадат пример, защото трябва да спазваме законите, които в крайна сметка сами сме измислили“, каза Иво Пенев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.