Грабител рецидивист влиза за две години в затвора

Марк Жирардели: С новия кмет на Банско мислим в една посока за развитието на ски зоната

Росен Желязков: Предлагаме промени в Закона за автомобилните превози в сряда

Стево Пендаровски: Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия

Арестуваха 30-годишен шофьор, счупил с пистолет стъклото на друг водач след спречкване в Силистра

Събраха над 36 000 лева от Коледния благотворителен бал на кмета на Велико Търново Даниел Панов Средствата ще бъдат вложени за изграждане на покрита сцена на Летния театър на старата столица

Любо Ганев разкри саботаж на Инженера

Президентството: Точна информация за причините за катастрофата на НСО следва да бъде предоставена от компетентните органи

Захариева: България подкрепя задълбочаването на партньорството между ЕС и ЧИС

“Юнайтед“ и „Интер“ чакат „Лудогорец“

Заловиха наш крадец, издирван в Белгия

Нескопосани крадци станаха за смях в интернет (ВИДЕО)

Проф. д-р Ханс Беарбоом стана „Доктор хонорис кауза” на МУ-София

Аварийни екипи от цялата страна ще запушват течовете във водопровода на Перник

Осем БГ модни икони получиха смокинов лист

129 срещи в областта на околната среда и климата проведени у нас по време на председателството

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха проведени 129 срещи в областта на околната среда и климата, от които два Съвета на министрите на околната среда в Брюксел и в Люксембург и един Неформален съвет на министрите на ЕС по околна среда в София, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

От там допълват, че преходът към кръгова икономика е бил ключов приоритет в областта на околната среда за Българското председателство. На 25 юни по време на последния Съвет на министрите по околна са приети заключенията за плана за действие на ЕС за кръговата икономика.

Темата за качеството на въздуха също била поставена като един от основните приоритети. На проведения в началото на февруари съвместно с Европейската комисия 21-ви Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха се постигнало съгласие, че подобряването на качеството на въздуха е не само екологичен, но и социално-икономически проблем. Това било и основна тема на провелия се през април Неформален Съвет по околна среда в София. Държавите членки постигнали единодушние, че са необходими още и спешни действия за постигане на целта. Те изтъкнали необходимостта от по-добра координация между различните управленски нива и различните икономически сектори, които имат отношение към проблема.

По-доброто регулиране също било обсъдено на Неформалния съвет по околна среда в София. Фокусът на дискусията се насочнл към необходимостта от подобряване на координацията между различните нива на управление. По-ясното и лесно приложимо законодателство, без прекомерна регулация и административна тежест, с работещи механизми за докладване, мониторинг и оценка била споделената визия за по-добро регулиране. Темата се адресирала и в контекста на „позеленяването“ на Европейския семестър по време на проведения обмен на мнения в рамките на мартенския Съвет по околна среда.

Българското председателство провело финалните преговори с Европейския парламент по законодателния пакет „Отпадъци“, който е публикуван в Официален вестник на Европейския съюз на 14 юни, по Регламента за включване на сектор „Земеползване, промяна в земеползването и горско стопанство“, както и по Регламента за споделяне на усилията в Рамката по енергетика и климат на ЕС до 2030 г.

Успешно били проведени триалозите с ЕП по предложението за Регламент за наблюдение и докладване на емисиите на въглероден диоксид и разхода на гориво на нови тежкотоварни превозни средства, като в рамките на Съвета на ЕС по околна среда на 25 юни Регламентът окончателно е приет.

Българското председателство изготвило първи ревизиран компромисен текст по предложението за Директива за водите, предназначени за консумация от човека. В него били въведени някои съществени изменения в сравнение с предложението на Комисията, с което се дава възможност на Австрийско председателство да финализира преговорите.

Председателството изготвило и първи ревизиран текст, отразяващ дискусиите до момента по предложението за Регламент за установяване на емисионни стандарти за нови леки и нови лекотоварни МПС.

От началото на година се провели и 72 срещи на подготвителните органи към Съвета на Европейския съюз, 12 срещи в София (21-ви европейски форум по Еко-иновации в областта на качеството на въздуха), девет на ниво генерални директори/директори, среща на аташета на държавите членки по околна среда и конференция на тема „Кръгова икономика“ под патронажа на МОСВ. 17 срещи се проведели в други държави членки, както и в трети страни във връзка с редица международни конвенции. Провели се и 25 експертни срещи във връзка с подготовката на Европейския съюз за срещата на СОР 24 в Катовице в края на годината.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.