Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Апокалипсис с древните зверове Нов плакат на „Годзила: Кралят на чудовищата”

Диона провокира с Барби визия Рапърката вдъхновена от идола си Ники Минаж

129 срещи в областта на околната среда и климата проведени у нас по време на председателството

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха проведени 129 срещи в областта на околната среда и климата, от които два Съвета на министрите на околната среда в Брюксел и в Люксембург и един Неформален съвет на министрите на ЕС по околна среда в София, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

От там допълват, че преходът към кръгова икономика е бил ключов приоритет в областта на околната среда за Българското председателство. На 25 юни по време на последния Съвет на министрите по околна са приети заключенията за плана за действие на ЕС за кръговата икономика.

Темата за качеството на въздуха също била поставена като един от основните приоритети. На проведения в началото на февруари съвместно с Европейската комисия 21-ви Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха се постигнало съгласие, че подобряването на качеството на въздуха е не само екологичен, но и социално-икономически проблем. Това било и основна тема на провелия се през април Неформален Съвет по околна среда в София. Държавите членки постигнали единодушние, че са необходими още и спешни действия за постигане на целта. Те изтъкнали необходимостта от по-добра координация между различните управленски нива и различните икономически сектори, които имат отношение към проблема.

По-доброто регулиране също било обсъдено на Неформалния съвет по околна среда в София. Фокусът на дискусията се насочнл към необходимостта от подобряване на координацията между различните нива на управление. По-ясното и лесно приложимо законодателство, без прекомерна регулация и административна тежест, с работещи механизми за докладване, мониторинг и оценка била споделената визия за по-добро регулиране. Темата се адресирала и в контекста на „позеленяването“ на Европейския семестър по време на проведения обмен на мнения в рамките на мартенския Съвет по околна среда.

Българското председателство провело финалните преговори с Европейския парламент по законодателния пакет „Отпадъци“, който е публикуван в Официален вестник на Европейския съюз на 14 юни, по Регламента за включване на сектор „Земеползване, промяна в земеползването и горско стопанство“, както и по Регламента за споделяне на усилията в Рамката по енергетика и климат на ЕС до 2030 г.

Успешно били проведени триалозите с ЕП по предложението за Регламент за наблюдение и докладване на емисиите на въглероден диоксид и разхода на гориво на нови тежкотоварни превозни средства, като в рамките на Съвета на ЕС по околна среда на 25 юни Регламентът окончателно е приет.

Българското председателство изготвило първи ревизиран компромисен текст по предложението за Директива за водите, предназначени за консумация от човека. В него били въведени някои съществени изменения в сравнение с предложението на Комисията, с което се дава възможност на Австрийско председателство да финализира преговорите.

Председателството изготвило и първи ревизиран текст, отразяващ дискусиите до момента по предложението за Регламент за установяване на емисионни стандарти за нови леки и нови лекотоварни МПС.

От началото на година се провели и 72 срещи на подготвителните органи към Съвета на Европейския съюз, 12 срещи в София (21-ви европейски форум по Еко-иновации в областта на качеството на въздуха), девет на ниво генерални директори/директори, среща на аташета на държавите членки по околна среда и конференция на тема „Кръгова икономика“ под патронажа на МОСВ. 17 срещи се проведели в други държави членки, както и в трети страни във връзка с редица международни конвенции. Провели се и 25 експертни срещи във връзка с подготовката на Европейския съюз за срещата на СОР 24 в Катовице в края на годината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.