Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Проф. Михаил Константинов за евроизборите: Отива се към битка, която се води на непочтен език

Проф. Атанас Семов: Брекзит няма да се случи на 12 април

Министър Кралев поздрави Кубрат Пулев

Министри обсъждат правата на жените в Токио

Си Цзинпин пристигна в Монако

Кой каза, че Италия няма поколение?

35-годишна жена загина при пожар в къща в ямболско село

Рамос отсрами нападателите на Испания

Изгубеното в Балкана дете е открито в труднодостъпна местност, без обхват Топ-планински спасител и двама полицаи са го намерили

Стивън Баркли: Възможни са избори във Великобритания, ако парламентът завземе контрола над процеса на Брекзит

Шефът на ДП ”Пристанищна инфраструктура”: Започваме да строим яхтени марини във Варна и Бургас

13 бъдещи медици от ромски произход спечелиха евростипендии Варна е първенец по програмата, която продължава до 2026 г.

13 студенти, които се обучават в Медицинския университет във Варна и филиала му в Сливен, са одобрени за стипендианти по програмата „Подкрепа за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности“, съобщиха от Областния информационен център.

Програмата се реализира от Фондация „Тръст за социална алтернатива“ в рамките на Фонд „Активни граждани България“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. За стипендия са кандидатствали общо 27 възпитаници на висшето училище.

Право на финансова помощ имат студенти с българско гражданство, които открито заявяват своя ромски произход и през тази академична година учат за бакалаври или магистри по медицина, дентална медицина, фармация, както и за медицинска сестра и акушерка, лаборант, помощник-фармацевт, рехабилитатор, рентгенов лаборант, зъботехник, логопед, кинезитерапевт и гериатрични грижи.

Един от одобрените по програмата е възпитаникът на Математическата гимназия в Лом и второкурсник в МУ-Варна Георги Георгиев. Стипендията покрива таксата му за обучение в рамките на учебната година, разходите за учебници и част от наема на квартира. За бонуса в цялата страна са кандидатствали 74 млади роми. 22 от начинаещите специалисти, които се дипломират по здравни дисциплини, вземат около 2500 евро, уточниха от ОИЦ. До 2026 г. ежегодно ще се отпускат по 46 стипендии годишно, като тази година Варна е първенец по одобрени кандидати. За следващата учебна година молби по програмата ще се набират от май.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да лекуват по махалите. Да си ги бият свои. Да видят колко струва семето им.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.