13-годишен повредил възстановената мраморна чешмичка в Търговище

"Ротари клуб"

Възстановяването ѝ приключи само ден преди вандалството

13-годишен е повредил елемент от емблематичната мраморна чешмичка в централния парк в Търговище, която беше възстановена от местния „Ротари клуб“. Откъртен е бил метален чучур, а повреждането е станало към 22 часа миналия вторник.

Посегателството разгневи търговищенци, които се радваха на инициативата за реновиране на чешмичка. Възстановяването ѝ приключи само ден преди вандалството. В хода на ремонта беше подменена водопроводната инсталация. Бяха укрепени основите, за да може да се изгради и нов постамент.  Възстановяването приключи с монтиране на статуята на момчето с куче, която преди години стана обект на вандализъм.

Ротарианците я издириха и платиха за реставрирането ѝ в училището по каменообработване във врачанското село Кунино. То стана възможно, след като много хора откликнаха на апел в социалните мрежи да предоставят снимки на първоначалния й вид, каквато е била при поставянето ѝ през 50-те години на миналия век. Със специални препарати са почистени следите от спрей и флумастер по камъка, без да е заличена патината на времето. Залепени са отчупените глави на момчето и кученцето, припомниха от „Ротари клуб“. Средствата за инициативата те набраха от балготворителен бал.

 

Коментари

Задължително поле