13 часа украински дрон с бомба стои на скалите край Тюленово (обзор)

Снимки от фейсбук профила на Радослав Русев
Експерти от военноморските сили направиха оглед на безпилотния апарат с бомбата и по-късно я обезвредиха на място.

Хотелиерът Радослав Русев звъннал първо на 112, но дори не му се обяснява как са реагирали от там

Кмет иска обходи с хеликоптери

Депутатите от комисията по отбрана привикаха за обяснения Тодор Тагарев

Дрон с монтирана на него бомба бе взривен от сапьори от модулното формирование на Военноморските сили в 11 часа в понеделник на брега в северното морско с. Тюленово, след като повече от половин денонощие безпилотната машина стоя заседнала в скалите. Заради инцидента от комисията по отбрана в 49-ото НС заседаваха извънредно и привикаха за обяснение военния министър Тодор Тагарев, който пред медии сутринта обяви, че “такъв тип събития са ежеседмични, дори и по няколко пъти на седмица”. “Защо не сме действали през нощта? Защото няма смисъл да действаме през нощта, защото това само ще доведе до риск на екипа”, каза Тагарев. И посочи, че “тепърва ще се изяснява какъв е дронът - руски или украински, но със сигурност се касае за въоръжение, използвано във войната в Украйна”.

“Труд news” се свърза с авиационни специалисти, които назоваха дори модела на безпилотната машина и потвърдиха, че става дума за украински дрон, производство на Киевската компания UKRJET.

До операцията по обезвреждането на дрона и бомбата се стигна след като в неделя около 22 часа заседналата в скалите опасна находка била забелязана от стопанина и гостите на крайбрежен хотел, в който се подготвяло сватбено тържество. Във фейсбук съдържателят на обекта Радослав Русев би тревога, че по устройството “светят някакви електроники”. Преди да публикува видео във фейсбук, той светкавично се обадил и на 112. “Няма да ви разказвам как ми реагираха на обаждането 112”, коментира цялата ситуация по безопасността Радослав Русев.

Цяла нощ районът остана отцепен от полиция, а в 9 часа сутринта на мястото пристигнаха военните. “Апелът ми е към Министерството на отбраната и към МВР в лицето на “Гранична полиция”, да се правят периодични обходи с хеликоптери, с дронове за евентуално констатиране на такива обекти във водата и тяхната утилизация навреме, защото по-сериозен инцидент би предизвикал един такъв невзривен боеприпас”, заяви във връзка с инцидента кметът на Шабла Мариян Жечев.

Установено е, че към дрона е прикрепен 82-милиметров минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас, съобщиха след обезвреждането му от пресцентъра на ВМС. Тъй като бил силно увреден, специалистите преценили, че превозването му до полигон за обезвреждане е невъзможно. След обезопасяване на район с радиус 150 м боеприпасът бе взривен. Наскоро на около 50 км от Тюленово, в Румъния избухна невзривена мина, припомниха местните.

Централният офис е в Киев

Компанията-производител сама разработва хардуера и софтуера

Така изглежда нов безпилотен апарат UJ-22 AIRBORNE, презентиран от компанията - производител на официалния сайт на фирмата.

Компанията UKRJET е с централен офис в Киев, става ясно от официалния є сайт и е специализирана да проектира и произвежда реактивни и многоцелеви безпилотни летателни системи. В презентацията за безпилотните летателни апарати на сайта на UKRJET има презентация, в която се описват характеристиките на моделите - те могат да изпълняват задачи по всяко време на деня, през всеки сезон, както при ясни, така и при неблагоприятни метеорологични условия. Дроновете на UKRJET са оборудвани с хардуер и софтуер по тяхна, собствена разработка.

Димитър Ставрев, авиационен експерт, пред “Труд news”: UJ-22 AIRBORNE се ползва за атаки по руските позиции в Крим

- Господин Ставрев, защо се наложи толкова дълго време да няма реакция по обезопасяването на дрона с взривното устройство от страна на военноморските сили?
- Военноморските сили имат специален модул за обезвреждане и взривяване на боеприпаси, който се задейства по заповед на началника на отбраната. Информацията от телефон 112 е трябвало да отиде до МВР-Добрич, от МВР-Добрич в МВР-София, от там да се свържат с министерството на отбраната, с началника на отбраната и той съответно да задейства по командния ред и стига до военноморските сили във Варна. Не мога да отговоря защо е било необходимо толкова време, но това е процедурата.

- Възможно ли е дрон с взрив да не бъде засечен от нашата противовъздушна отбрана?
- Нека да уточним, че дронът е доплавал до България, не е долетял до България. По всяка вероятност той е бил в подавяне следствие на радио-електронна борба (РЕБ). Правя чисти разсъждения на база фактите: при украинска атака той е бил подавен следствие на РЕБ, при подавянето той не пада веднага във водата, просто му се отключва управлението и той лети до изразходване на горивото и след това се е приводнил. Това обяснява и защо мината не се е взривила - не е било удар, а приводняване. От там нататък морското течение, което е от север на юг, го е донесло до територията на България, респективно Шабла е най-източната точка на България и е по-логично дронът да е донесен от течението. Не може да говорим за нарушаване на въздушното пространство на България, това е един вид морска отломка, донесена от течението до нашите брегове. Самият факт, че по корпуса на мината има следи от ръжда, а Черно море не е толкова солено, означава, че дронът е “преживял” поне десетина дни във водата.

- Може ли да се установи дали този дрон е руски или украински?
- Надявам се, че специалистите от военноморските сили преди да го взривят са погледнали маркировките по него. Аз имам предположение, че това е украински дрон UJ-22 AIRBORNE, това е украински производител, който се използва често за атаки по руските позиции в Крим.

- А какъв е видът на взрива, според Вас?
- Това е 82 скоростна фугасна мина. Тя е ръчно закрепена за дрона и има два способа на управление - директен способ, при който дронът лети и когато се види някаква позиция, която си заслужава да бъде поразена, мината се освобождава механично и унищожава мишената. А другият вариант е когато се лети по GPS-координати до по-голяма далечина. При директен способ е около 100 километра, а при зададени GPS-координати - около 800 км.

- Може ли да се прогнозира обсегът на поражение?
- По каталожни данни този вид 82-милиметрови осколъчни мини дават характерни поражения около 30 метра.

Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната, пред “Труд news”: Прикрепеният боеприпас е опасен

Браво на този човек Радослав Русев, той самият е отцепил района веднага и това не трябва да се забравя. Той е казал на всички около него да стоят далече, това е активна гражданска позиция. Военните са преценили, явно не е имало готов екип да реагира веднага, в тъмната част на нощта е трудно, но би могло да се унищожи, но са преценили, че няма достатъчно видимост да се влиза и са преценили, че през светлата част ще бъде по-безопасно.

Прикрепеният към останките на дрона 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас е опасен, защото е метален корпус и вътре има около половин килограм взривно вещество, предполагам тротил. Опасното е, че има корпус, който се разрушава и 500-600 осколки отиват на 60 метра, но по нашите таблици районът трябва да се отцепи минимум на 200 метра, въпреки че в специализираните издания се казва, че 60-70 метра е максимумът, но това е ефективно поражение от мината, а случайни осколки могат да летят и на по-голямо разстояние. Така че 300 метра, според мен, е добро решение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Ситуацията ми напомня малко на “Вера Су”

Военният министър да излиза по-подготвен при такъв случай

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов препоръча на членовете на цялото правителство да излизат подготвени по различните теми пред медиите, защото често се налага да правят нови брифинги “уж да замазват нещата”.

Ситуацията с падналия дрон ми напомня малко с кораба “Вера Су”, заяви в парламента пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Припомняме, че в края на 2022 година плавателният съд, натоварен с торове, остана заседнал край бреговете на Камен бряг в продължение на 36 дни.

“Мисля, че министър Тагарев се ползва с моето уважение, но когато излиза пред медии при такъв случай, трябва да излезе напълно подготвен”, посочи Борисов и обясни, че военният министър е трябвало да има данни “откъде, как, защо, защото това е чувствителна тема и не бива да се спекулира с нея”. “Нищо не пречи, когато се разбере, да излезе и да го разкаже”, каза Борисов. Считам, че когато министър на отбраната се изказва (пред медиите, б. р.), трябва да ви осветли. Претенцията ми е, като излизат да говорят, цялото правителство, да се готвят, защото за съжаление или за радост вие сте много по-подготвени от тях и след това се налага да се излиза с нови брифинги, уж да се замазват нещата”, каза Борисов на репортерите.

Лидерът на ГЕРБ обаче заяви, че в момента Тагарев не трябва да подава оставка. Той бе попитан за коментар на думите на Корнелия Нинова, която намекна, че зад протестите на зърнопроизводителите стои Борисов: “Тази жена, какво говори, правителството, което аз подкрепям, като го свалим, ще поканим нея за правителство ли? Приемам го като шега”. “Но, разбира се, очаквам много по-адекватни действия от страна на правителството”, каза Борисов за ситуацията с протестите на земеделците. “Провокации и обиди никога в такива случаи не са продуктивни и затова предлагам да се седне на масата на преговорите, диалогично да се прегледат техните искания, с това, което е възможно, да се подпомогне секторът, защото има справедливи неща, има и такива, които не могат да станат. Този разговор трябва да се проведе и колкото по-бързо всеки се прибере да си върши работата, толкова по-добре за всички”, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Военният министър Тодор Тагарев, пред комисията на отбрана: В извънработно време при сигнал екипите реагират до 4 часа

Морското течение е изхвърлило на брега дрона с бомбата, разказа на депутатите военният министър Тодор Тагарев по време на извънредното заседание на комисията по отбрана.

Българската армия реагира по протокол и в извънработно време тези екипи трябва да бъдат задействани в рамките на 4 часа, каза Тагарев, за да обясни дългото време, което е било необходимо, за да бъдат задействани Военноморските сили.

Информацията е стигнала до областния управител в 2,00 часа през нощта и затова екипът е тръгнал до 4 часа по-късно - в 6,00 сутринта към мястото.

“Взети са мерки взривната вълна да не отива в морето, спазени са всички мерки за безопаснтост, няма никаква опасност нито за гражданите, нито за околната среда”, каза Тагарев.

“Откъде е дронът не може да кажем и екипът на място не е отделил дрона от взрива от съображения за сигурност, а по остатъците от взрива едва ли ще можем да кажем откъде идва този дрон - дали от украинска или от руска страна”, каза военният министър, като обясни, че дронът и мината са били взривени заедно.

“Относно броя на такива инциденти, че ние ежеседмично изпращаме екипи за невзривени боеприпаси. За първите седем месеца - 34 пъти са извеждани екипи за унщожаване на боеприпаси от началото на годината”, каза Тагарев, уточнявайки думите си от сутринта за честотата на подобни събития. Той уточни, че при тези случаи не ставало дума за взривове по Черно море и свързани с военни действия.

Сапьорите не са били със специални облекла, защото особено лятото е доста топло и въпросните скафандри спарват, каза Тагарев. Информацията е стигнала до областния управител в 2,00 часа през нощта и затова екипът е тръгнал до 4 часа по-късно - в 6,00 сутринта към мястото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България