13 500 допълнителни места пуска БДЖ

БДЖ пусна над 13 500 допълнителни билети във влаковете по най-натоварените около коледните празници маршрути в страната, съобщиха от националния железопътен превозвач. Увеличават се съставите на влаковете от вчера до 27 декември включително. Билетите се предлагат и с намаление, вариращо 10 до 30%.

Очаква се над 400 000 българи да пътуват за коледните празници, съобщи началникът на столичния КАТ Тенчо Тенев. Той обяви още, че напусналите София само вчера автомобили са 200 хил. По думите му най-натоварени са пътищата от столицата към Пловдив, изхода на Ботевградско шосе, пътят към Перник през Владя и към ГКПП Калотина.

По празниците е ограничено движението на камионите над 12 т по главните пътища. Две ленти са обособени за излизащите от София през Владая.

Пуснати са и допълнителни автобуси, съобщиха превозвачи. До вчера по обяд само от Централна автогара-София е имало заявка за над 120 извънредни автобуса, каза Симеон Милушев, главен секретар на Национално сдружение на автобусните превозвачи в България. Единствено към Хасково и Кърджали няма засилен пътникопоток, автобусите са пълни, но няма извънредни, заяви Милушев. Превозвачите са готови да пуснат и допълнителни автобуси около Нова година.

Мерките за сигурност на гарите са засилени. Увеличава се и контролът от Пътна полиция, за да се предотвратят катастрофи.

Най-опасен за шофиране е часовият диапазон между 11,00 и 12,00, а най-много катастрофи стават между 17 и 18 ч. По празниците през миналата година на пътя са загинали 16 души, близо 300 са ранените.

Коментари

Задължително поле