Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

130 автори с творби в националната изложба „Велико Търново – пространство и вдъхновение”

Изображение: Община Велико Търново

Първото издание на националната изложба „Велико Търново – пространство за вдъхновение” представят в залите „Рафаел Михайлов” в старата столица. 130 са одобрените и експонирани автори, които присъстват в мащабната изложба с общо 224 свои творби. Разнообразни по цвят, форма и въздействие са работите на представените художници и скулптори. Част от тях ще получат и награди за успешното си участие във форума. Сред номинираните се отличават имената на Цветелина Максимова от Велико Търново (живопис), Христо Керин – Велико Търново (графика), Милен Джановски от Велико Търново (живопис), Йордан Кисьов от Силистра (живопис), Гергана Пенова – Велико Търново (скулптура). Днес ще стане ясно точно кой получава наградата на Община Велико Търново, на Съюза на българските художници и допълнителната награда на Представителството във Велико Търново за млад автор.

Творци от цяла България са включени в първото издание на изложбата – от Велико Търново, Сливен, Лом, Плевен, Червен бряг, Горна Оряховица, София, Добрич, Нова Загора, Перник, Варна, Казанлък, Русе, Павликени, Стара Загора, Белозем, Овча Могила, Ботевград, Разград, Габрово, Търговище, Бургас, Пловдив, Силистра, Видин, Ботевград, с. Ресен и Дебелец. Получени и експонирани са творби, изпратени от Франция (на Лариса Илиева), Турция (Павлина Копано) и Македония (Гордана Хаджиниколов).

„Свидетели сме на различни форми на изказ, използването на различни техники и иновативни подходи. В изложбата се срещат различни поколения – не само различна е възрастта на авторите, различни са пространствата на всеки един от тях. Желанието ни е тази изложба да се превърне в утвърден форум, който да се повтаря в период от две или три годни. На град като Велико Търново му отива да има една национална изложба, която да събира творци от цялата страна”, коментира Мариета Конова, председател на Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново.

Съпътстваща проява е щандът на книжарница „Приятели” със специализирана художествена литература, който ще остане в залите „Рафаел Михайлов”. По този начин хората, изкушени от изкуствата, ще имат възможността да се докоснат до най-новите търсения в тази сфера. Биографични книги на български и чуждестранни автори, издадени през последните две години, ще бъдат част от щанда, експониран за откриването на изложбата. Съпътстващото събитие се провежда съвместно с Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”.Експозицията, организирана от СБХ, представителството на съюза във Велико Търново и Общината в старата столица, ще остане отворена за посетители до 27 май.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.