На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

134 пожара изпепелиха за дни 11 000 дка треви и гори в Монтанско

Снимка: Архив

Само през последните две седмици в област Монтана са горели 134 пожара. Огнените бедствия са изпепелили 10 323 дка сухи треви и 713 дка иглолиста гора в региона, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

С края на зимата и настъпването на по-топли дни полета, ниви и ливади между Дунав и Балкана пламнаха отново. Най-често пожарите са причинени от небрежността на стопани, които палят растителни отпадъци от почистени дворове и подрязани лозя и овощни градини. Но има и случаи, когат собственици на ферми и пастири умишлено палят големи масиви, за да избие свежа трева за стадата им. Пламъците обаче се контролират трудно  и прерастват в огромни пожари, които застрашават селища, вилни зони и горски териториии, заявяват пазителите на реда.

В  края на миналата седмица огън пламнал под връх Копрен под бурния вятър се превърна в огнена вълна, изгори 713 дка борове  и 250 дка сухи треви. Пожарът бе потушен след 20 часа тежка борба на пожарникари, горски и доброволци. Полицията още разследва причините за бедствието.

За ограничаването на огньовете, които нанасят огромни щети и могат да вземат и човешки жертви, Службата за противопожарна безопасност и защита на населението отправи призив към собствениците на имоти, земеделци, пастири и всички граждани да спазват стриктно противопожарните правила.

Отпадъците за горене трябва да изхвърлят на определени за това места, да не се палят сухи треви и ниви, да не се изхвърлят незагасени цигари в треви, не се допускат деца в близост до запалителни материали, а след туристически излети огньовете да се загасят надеждно. При пожар своевременно трябва да се звъни на тел. 112 или в най-близкото кметство с информация къде и какво гори, напомнят от полицията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.