135 свине трябва да бъдат ликвидирани до понеделник в Кресна

Ще убиват с ток станалите живи след това

Стопаните на 135 прасета в Кресна трябва незабавно да започнат да ги колят, след като бе открита африканска чума в намереното умряло прасе в р. Струма. Това решение бе взето на заседание на епизоотичната комисия в Благоевград.

Властите призоваха и собствениците на свине в 11 села в общината, които са в 10-километровата зона на град Кресна също доброволно да заколят прасетата си. Ако това не се случи до неделя вечерта, в понеделник ОДБХ започва принудително избиване на животните с ток. А труповете ще бъдат загробвани в района на Стара Кресна където е определено мястото за ров.

Преди два дни в река Струма в района на град Кресна бе открит труп на умряло прасе. Взети бяха проби от животното, резултатите са положителни за африканска чума и са потвърдени и от Националната референтна лаборатория, съобщиха днес от ОДБХ.

Полицията веднага започна разследване от къде и как е попаднало животното в реката. Следите са ги отвели до задния двор на Роза Десподова. В стопанството си тя е гледала три прасета, едно от които е умряло. Тя отрича да е хвърлила прасето в реката, но полицията и местните хора са убедени, че от нея е тръгнала заразата. Десподова работи в крайпътно заведение в Кресна, разположено около главния път Е-79. Там на денонощие преминават и спират за храна и отдих десетки тираджии от Румъния и туристически автобуси. Затова и ветеринарите предполагат, че прасетата са хранени с обелки и остатъци от храната изхвърлена от туристите или тираджиите.

На заседанието бе обяснено, че стопаните ще получат по 300 лева обезщетение.

В Пиринско няма големи свинекомплекси. Общият брой на прасетата в областта са 5 хиляди, от които 2500 се отглеждат в заден двор. В района на Кресна няма големи ферми. Въпреки това зам.-кметът Валентин Стоичков обясни на заседанието,че трудно ще убедят хората сами да си заколят прасетата. Но се надява,че хората ще проявят разбиране и ще пристъпят към доброволно клане. Така ще запазят месото.

Коментари

Задължително поле