На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

136 договора за 108, 7 млн. лв. се изпълняват по европейски програми във Великотърновска област

Снимка: Община Велико Търново

С пресконференция Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново отчете дейността си за 2017 г. През изминаващата година ОИЦ е организирал и провел общо 39 различни събития с близо 540 участници. В това число влизат две поредици от информационни срещи, проведени през юни и ноември в десетте общини от региона, за представяне на актуалните и предстоящи възможности за финансиране на проекти от европейските фондове.

През периода 10 март – 20 май 2017 г. ОИЦ – Велико Търново е провел на територията на областта Обща информационна кампания „ЗАЕДНО за ЕВРОПА“ на Мрежата от 28 информационни центъра, включваща една пресконференция, фотоизложба и форум „Европа в моя регион“, както и „Дни на отворените врати“ в общините от региона за представяне на успешно реализирани европроекти.

До декември офисът на центъра е бил посетен от 433 човека, които са проявили интерес към възможностите за финансиране на проекти от еврофондовете чрез оперативни програми у нас. Служителите от ОИЦ са дали отговор на общо 479 въпроса зададени на място, или постъпили по телефон и имейл. В отговор на различни запитвания са изпратени по електронна поща 109 писмени отговора с допълнителна информация.
През изминалата година експертите от ОИЦ – Велико Търново са взели участие, след отправена покана, в 18 други събития и инициативи – регионални, национални и международни.

През 2017 г. ОИЦ – Велико Търново е подготвил и отпечатал и две брошури – брошурата „Европа в моя регион“ с информация и снимки от успешни проекти на десетте общини от Великотърновска област реализирани през периода 2007-2013 г. и брошура за дейността на Областен информационен център – Велико Търново за периода 2011-2016 г.

През 2018 година в дейността на Областен информационен център – Велико Търново е предвидено провеждане на една Обща инициатива на Мрежата от 28 ОИЦ и две поредици от информационни събития в общините от региона за представяне на актуалните и предстоящи възможности за финансиране от еврофондовете – през пролетта и есента.

Екипът на ОИЦ – Велико Търново ще проведе няколко тематични информационни срещи със студенти от Великотърновския университет. Предвидени са и две работни срещи с представители на местните печатни и електронни медии – в началото и в края на 2018 г. Областен информационен център – Велико Търново ще продължи да оказва логистична подкрепа и съдействие при подготовка и провеждане на информационни кампании на Управляващите органи на оперативните програми. Ще продължи и предоставянето на информационни, комуникационни, експертни и логистични услуги на заинтересовани страни и граждани на място в офиса на ОИЦ, по телефон и имейл.

В рамките на пресконференцията на ОИЦ – Велико Търново бе изнесена и информация за размера на европейските инвестиции в региона. През предишния програмен период 2007 – 2013 година във Великотърновска област са изпълнени общо 325 договора на стойност 319 832 258 лева от общо 174 бенефициента. Тази статистика не включва проектите и усвоените средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. За програмния период 2007 – 2013 г. по брой сключени договори и размер на привлечени европейски средства, Великотърновска област е на първо място в Северен централен район (СЦР) в сравнение с областите Русе, Габрово, Разград и Силистра.

От началото на настоящия програмен период 2014-2020 г. до момента за Великотърновска област са одобрени и се изпълняват общо 136 договора на обща стойност 108 770 664 лева. В това число не влизат одобрените проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

С приключване на физическото и финансовото изпълнение на програмите от първия за страната програмен период 2007-2013 г. България отчита над 95% изпълнение на финансовата рамка. Над 5 милиарда евро близо 46% от общия бюджет са договорените суми до момента по оперативните програми за настоящия програмен период 2014-2020 г. През 2018 г. по програмите, съфинансирани чрез фондовете на ЕС, ще бъдат обявени общо над 40 процедури за набиране на проектни предложения на обща стойност над 1,3 млрд. лева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.