На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

1370 литра нелегален алкохол задържаха край Поморие

Снимки: Агенция „Митници“

1370 л. нелегален алкохол задържаха митнически служители при две проверки на регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД) в района на община Поморие, съобщиха от Агенция „Митници“.

При първата проверка, на 19.10.2017 г., митническа мобилна група, съвместно със служители на митница Бургас, са извършили проверка в частен имот, включващ къща с двор и складови помещения. На адреса е регистриран и специализиран малък обект за дестилация. При проверката митническите служители установили, че собственикът на имота държи етилов алкохол в къщата – в различни помещения, включително на тавана, както и в съседни постройки. Установено е, че алкохолът се съхранява в 154 бутилки по 1 литър, 168 бутилки по 0,7 литра, 44 ПВЦ съда с вместимост от 1,2,5,10,11,19 и 120 литра.

Общото количество на задържания алкохол е 971,6 литра, от които 660 литра в наливно състояние и 271,6 литра в стъклени бутилки. Алкохолът е задържан, образувано е административнонаказателно производство.

При друга проверка, на 23.10.2017 г., извършват проверка на друг регистриран специализиран малък обект за дестилиране, който в момента на проверката обслужва клиент. Установено е, че в началото на изваряването не e попълнена изискуемата от закона справка-декларация, което е предпоставка за укриване на произведени количества и съответно неплащане на дължимия акциз. Също така е установено, че в обекта се съхраняват 399 литра етилов алкохол в пластмасови бидони и туби, без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия за акциз по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

По случая са съставени два акта – един за липсващата справка-декларация, и втори акт – за откритото количество алкохол без документи.

От началото на есента Агенция „Митници“ започна проверки на специализираните малки обекти за дестилиране (СМОД) или така наречените „казани“. За около месец митническите служители са извършили над 100 проверки на регистрирани СМОД, които целят повишаване на приходите от акциз. Открити са над 30 нарушения свързани предимно с неподадена справка-декларация по чл. 88б от ЗАДС, както и със съхранение на алкохол без акцизни документи в имотите, в който се намират и регистрираните СМОД. Проверени са и над 13 нерегистрирани казана, при които са задържани още близо 3000 литра нелегален алкохол.

Активните действия на митническите служители, в някои случаи съвместно с другите правоприлагащи органи, ще продължат до края на сезона, в който масово се изварява домашен алкохол от грозде и плодове.

Акцията е въз основа на анализ на сектора, който показва, че през последните 12 месеца над 60% от търговците, стопанисващи регистрирани казанджийници, декларират занижени стойности на акциза или декларират, че не осъществяват дейност като подават „нулеви“ акцизни декларации. Селектирани са рискови обекти за дестилиране на ракия, в които ще се извършват периодични проверки през целия активен сезон.

Паралелно с това митническите служители ще правят проверки и по линия на нелегалните „казани“, т.е. обекти, в който се изварява ракия „на черно“, без да са регистрирани като СМОД, и които се явяват нелоялна конкуренция на регистрираните казанджийници и търговци.

Към момента в страната има около 1500 регистрирани СМОД. С промени в Закона за акцизите и данъчните складове в началото на 2017 г. отново бе увеличен максималният общ обем на съдовете за изваряване на ракия в тези обекти от 500 на 1000 литра, както и отпадна изискването за работа на сезонен принцип.

Агенция „Митници“ напомня, че изваряването на домашна ракия следва да става само в регистрирани СМОД, с грозде и плодове от собствено производство и срещу заплащане на акциз по намалена или пълна ставка, в зависимост от количеството на готовата продукция.

Според Закона за акцизите и данъчните складове всяко семейство има право да извари до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно, като за това заплаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество – по пълната ставка на акциза – 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол. Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв на литър за първите 30 литра и по 4,40 лева за всеки литър над тези 30 литра. Клиентът попълва справка-декларация, заплаща дължимия акциз на казанджията и получава документ. Изварената ракия е за лично и семейно потребление и не може да се търгува.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.