14 дървета повали бурята в Шуменско

Снимки: Цветелина Георгиева

С

илната буря в община Шумен е изкоренила и изпочупила 14 дървета в района на селата Васил Друмев и Илия Блъсково и в участъка на общинския път между двете населени места. Пороен дъжд с вятър и едра градушка се изсипа за минути след 18 часа в понеделник.

След получения сигнал за паднали дървета работници от общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ са се отзовали и почистили пътното платно, за да се възстанови движението. При отстраняването на опасните клони, надвиснали над електрическата мрежа и покривите на къщите, е използвана и автовишка. Съдействие са оказали кметовете и хора от двете села.

В Шумен също се изсипа градушка с големината на лешник, но няма подадени сигнали в общинската администрация за нанесени сериозни материални щети, съобщават от кметството. Силният вятър и дъждовната вода са свлекли кал, нападали листа и счупени клони от дърветата, има запушени дъждоприемни шахти, установила е проверка на Общинския щаб за защита при бедствия. Работниците от почистващите фирми чистят наносите по шахти, улици и пешеходни зони.

Според синоптичната прогноза през следващите три дни отново се очакват бури, придружени с проливни дъждове и градушки. В тази връзка кметът на община Шумен Любомир Христов е разпоредил всички кметове на населени места, на чиито територии се намират язовири и речни корита, да осигурят периодично наблюдение на водните нива на водоемите и да сигнализират своевременно за настъпили промени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.