На 20 август 2018 да почерпят

Филип избра да е дете на природата След екзотичния остров Реюнион - живот назад към дивото

В Царските конюшни живели 27 семейства Режисьорката от БНТ Иванка Андонова гледала в комуната едномесечно бебе

Джон Болтън: САЩ, Израел и Русия искат Иран извън Сирия

Спасиха британка, паднала от борда на кораб край хърватския град Пула

Борисов отказа на Меркел България да приема бежанци от Германия (обзор) Хотспотове – да, но връщане - не

Президентът на Афганистан обяви прекратяване на огъня във войната срещу талибаните

Дензъл раздава шамари и куршуми Филмът направи солидни приходи в САЩ

11 часа обсада след разстрел за велосипед (обзор) Убиецът се скарал с жертвата заради кражба на колелото

Иранският външен министър обвини САЩ, че подготвят преврат в Ислямската република

Българските тамплиери приеха петима македонци Честването събра 120 дами и рицари край меча на Аспарух

Мазутът от разлива изчезна Предстои източване на резервоарите на кораба

Стоянович тръгна с победа на „Герена“, „Левски“ се скъса да пропуска

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 август 2018

Предупредиха Кристиано: Серия А не е Примера дивисион

14 милиарда карти по света, най-много са дебитните С увеличаване на банкиращото население до 2022 година се очаква броят им да нарасне до 17 милиарда

Наскоро публикуваното проучване на агенцията Retail Banking Research (RBR) – Глобални данни и прогнози за платежните карти до 2022 г. сочи, че през 2016 г. броят на картите по света е нараснал с 8% до 14 млрд. Предвижда се до 2022 г. той да се увеличи с още 22% до 17 млрд., основно в резултат на разширяване на банкирането в големи, но развиващи се пазари като Китай и Индия. В Китай е обичайно потребителите да притежават по няколко карти за различни цели, което също ще се отрази на растежа.

Според проучването на RBR, дебитните карти убедително водят в класацията за най-разпространен вид карта, съставлявайки 71% от общия брой в световен мащаб (в сравнение със 70% през 2015 г.). Делът им ще се увеличи още повече, главно в резултат на инициативите за финансово приобщаване на развиващите се пазари в Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Латинска Америка. В Пакистан например едва 13% от пълнолетните граждани притежават банкова сметка, като дебитната карта обичайно ще е първата, която ще получат с навлизането си в банковата система. В по-развитите пазари ръстът при дебитните карти отчасти се дължи на таргетирането на по-млади клиенти. Във Великобритания например банките предлагат този продукт на деца още от 11-годишна възраст.

Проучването на RBR показва, че делът на предплатените карти остава непроменен през 2016 г., като разширяването на сектора в някои страни се компенсира от свиване в други. Във Виетнам предплатените карти набират популярност като подарък или карта за пътуване, тъй като носят нисък риск за издателите. В Русия, напротив, някои предплатени карти се заменят от алтернативи като дебитни карти или електронни портфейли. Руските регулации ограничават сумата, държана по предплатени карти и забраняват ползването им за теглене в брой, което намалява тяхната атрактивност.

Според проучването на RBR, през 2016 г. делът на кредитните карти е намалял с 2% до 20% и ще продължи да спада. В ЕС това се дължи отчасти на горните прагове в таксите за платежни операции, ограничаващи доходността за издателя, които доведоха до намаляване на броя на тези карти в някои държави (например Чехия). Междувременно в Обединеното кралство банките възприеха по-предпазлив подход след нарасналия брой картови просрочия в началото на 2017 г. Затягането на кредитния скоринг и по-стриктните условия за одобрение доведоха до свиване на сектора на кредитните карти и в Южна Африка.

Въпреки това, на определени пазари RBR наблюдава далеч по-добри тенденции при кредитните карти. В Индия например доверието към тях се е възвърнало, тъй като издателите разполагат с усъвършенствани процедури, включително достъп до централен кредитен регистър, позволяващ по-добро проучване на потенциалните клиенти. Канадското правителство от своя страна въвежда политики за привличане на нови имигранти, като банките създават специални кредитни продукти за този сегмент.

Крис Хърбърт от RBR коментира: “Броят на платежните карти, издавани по света, ще продължи да расте стабилно, тъй като все повече хора навлизат в банковата система. През идните години най-силна ще е експанзията при дебитните карти, поради увеличаващото се разкриване на нови банкови сметки. Кредитните карти, напротив, ще бъдат повлияни от регулаторни и икономически фактори в редица държави”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.