Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

14 милиарда карти по света, най-много са дебитните С увеличаване на банкиращото население до 2022 година се очаква броят им да нарасне до 17 милиарда

Наскоро публикуваното проучване на агенцията Retail Banking Research (RBR) – Глобални данни и прогнози за платежните карти до 2022 г. сочи, че през 2016 г. броят на картите по света е нараснал с 8% до 14 млрд. Предвижда се до 2022 г. той да се увеличи с още 22% до 17 млрд., основно в резултат на разширяване на банкирането в големи, но развиващи се пазари като Китай и Индия. В Китай е обичайно потребителите да притежават по няколко карти за различни цели, което също ще се отрази на растежа.

Според проучването на RBR, дебитните карти убедително водят в класацията за най-разпространен вид карта, съставлявайки 71% от общия брой в световен мащаб (в сравнение със 70% през 2015 г.). Делът им ще се увеличи още повече, главно в резултат на инициативите за финансово приобщаване на развиващите се пазари в Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Латинска Америка. В Пакистан например едва 13% от пълнолетните граждани притежават банкова сметка, като дебитната карта обичайно ще е първата, която ще получат с навлизането си в банковата система. В по-развитите пазари ръстът при дебитните карти отчасти се дължи на таргетирането на по-млади клиенти. Във Великобритания например банките предлагат този продукт на деца още от 11-годишна възраст.

Проучването на RBR показва, че делът на предплатените карти остава непроменен през 2016 г., като разширяването на сектора в някои страни се компенсира от свиване в други. Във Виетнам предплатените карти набират популярност като подарък или карта за пътуване, тъй като носят нисък риск за издателите. В Русия, напротив, някои предплатени карти се заменят от алтернативи като дебитни карти или електронни портфейли. Руските регулации ограничават сумата, държана по предплатени карти и забраняват ползването им за теглене в брой, което намалява тяхната атрактивност.

Според проучването на RBR, през 2016 г. делът на кредитните карти е намалял с 2% до 20% и ще продължи да спада. В ЕС това се дължи отчасти на горните прагове в таксите за платежни операции, ограничаващи доходността за издателя, които доведоха до намаляване на броя на тези карти в някои държави (например Чехия). Междувременно в Обединеното кралство банките възприеха по-предпазлив подход след нарасналия брой картови просрочия в началото на 2017 г. Затягането на кредитния скоринг и по-стриктните условия за одобрение доведоха до свиване на сектора на кредитните карти и в Южна Африка.

Въпреки това, на определени пазари RBR наблюдава далеч по-добри тенденции при кредитните карти. В Индия например доверието към тях се е възвърнало, тъй като издателите разполагат с усъвършенствани процедури, включително достъп до централен кредитен регистър, позволяващ по-добро проучване на потенциалните клиенти. Канадското правителство от своя страна въвежда политики за привличане на нови имигранти, като банките създават специални кредитни продукти за този сегмент.

Крис Хърбърт от RBR коментира: “Броят на платежните карти, издавани по света, ще продължи да расте стабилно, тъй като все повече хора навлизат в банковата система. През идните години най-силна ще е експанзията при дебитните карти, поради увеличаващото се разкриване на нови банкови сметки. Кредитните карти, напротив, ще бъдат повлияни от регулаторни и икономически фактори в редица държави”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.