14 мъртви кучета откриха в двор в Перник, ветеринар сравни гледката с апокалипсис

„Апокалипсис, една морга за кучета, ужасно, просто ужасно“ – така ветеринарният лекар д-р Стефан Ковачев описа пред БТВ видяното в двора в Перник, където вчера бяха намерени 14 умрели кучета от породата средноазиатска овчарка (алабай).

Проверката в имота е направена след анонимен сигнал на телефон 112. Тя е установила, че кучетата са държани вързани на синджири и за тях не са полагани никакви грижи. Според ветеринарните лекари животните са умрели от глад и жажда.

Целият двор беше осеян с кости, така че никой не знае колко са умрелите животни, разказа доброволецът Аделина Александрова.

Когато отидохме, смрадта по цялата улица беше ужасна, просто беше неописуем ужас. Нас, доброволците, не ни пуснаха, така че няколко часа стояхме на улицата и можехме само да наблюдаваме как се намират и изнасят труповете, разказа тя.

Собственикът е бил в имота и е арестуван на място. Той не дал обяснения.

Това са изключително силни кучета, които вероятно ги ползват за бой или за охрана на нещо, което е било незаконно, нямам идея, това полицията ще каже тепърва, води се следствие, каза д-р Ковачев.

Според него обаче не е възможно съседите да не са знаели какво става – това са били 20 кучета в двор от няма 500 кв. м, посочи той.

Пет животни са спасени. В момента те се намират в кастрационния център в града. Предстои им възстановителен период, след което ще им се търсят осиновители.

За едно от тях д-р Ковачев разказа, че се наложило да го изнесат на ръце. То е с тежка кахексия, без признаци на всякаква виталност и момента тежи около 1/3 от нормалното.

Коментари

Задължително поле