Неизвестен открадна ръчно изработени от доброволци пейки от двора на болницата в Търново Преди три месеца 120 души изчистиха боклуците и храстите и облагородиха мястото

10 деца са пострадали в катастрофи от началото на годината в Търновско По 20 момчета и момичета на занятие преминават през площадките за пътна безопасност и приложно колоездене в село Балван

Отмъкнаха 840 шоколада от камион

Горски се надпреварваха за най-добър секач

Порой наводни Карлово

Пожарът в ТЕЦ „Марица изток” е овладян

Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на пенсиите от 1 юли

Проверяват къщи за гости в Сепарева Баня

Сандански е домакин на конкурс за красота

70-годишен авджия простреля колега по време на нощен лов в Сливенско

Енджи Касабие с още един аборт след загубата на близнаците

Арестуваха издирван за изнасилване мъж в Елин Пелин

Градушка с размера на портокал падна в Сърбия

Взрив във военен склад в Казахстан наложи евакуация на населението

НАСА потвърди откритието на високо съдържание на метан в атмосферата на Марс

14 неизвестни факта за Наполеон Императорът щипел, мамел на карти и си криел ръцете

“Наполеон прекосява Алпите”. Картина от френския художник Жак-Луис Давид, рисувана 1801-1805 г.

Бонапарт бил по-млад и от Макрон, когато станал император

Май месец по традиция е месецът за иногурации във Франция. Тази неделя предстои да встъпи в длъжност най-младият френски управник след Наполеон и категорично най-младият президент на Франция – 39-годишният Еманюел Макрон. Самият Наполеон е нямал и 35, когато на 18 май 1804 г. официално е обявен за император на Франция и коронован цели 7 месеца по-късно на 2 декември. Да си припомним някои любопитни факти за този знаменит мъж.
Наполеон Бонапарт не е бил чак толкова нисък, колкото им се иска на някои. 168 см в днешно време може би не е много за мъж, но през ХIХ век човек с такава височина е бил напълно презентабилен. Наполеон Бонапарт бил с перфектния среден ръст за господин от своята епоха. Като един от най-прочутите мъже в историята около името му витаят съмнителни твърдения, клюки и “факти”, които не са съвсем верни. Както и други, които са верни, но не са много известни.

1. Едва не загива
в търсене на Австралия

През 1785 г. Наполеон кандидатствал за участие в експедиция на френската корона под командването на Жан-Франсоа Гало, граф Лаперуз. Малко след избухването на Френската революция Лаперуз потегля на околосветско пътешествие с два кораба и 220 души екипаж. Пътешествениците ще преминат през Австралия, Соломоновите острови, Аляска и Калифорния. Наполеон, по това време юноша, е в списъците с кандидатите, но не го вземат, въпреки че е отличен математик и сред най-добрите стрелци във випуска си във Военната академия. Няколко години по-късно до Франция достига вестта, че двата кораба липсват. Вероятно са се разбили в коралов риф. От експедицията няма нито един оцелял.

2. Автор е на любовен роман
Година и нещо преди преврата, който го превръща в един от най-големите световни диктатори, Наполеон търси разтуха в изкуството. Той пише любовен роман. Ако не вярвате, може да си купите книгата “Клисон и Йожени” (Clisson et Eugenie) в Amazon за около 40 евроцента. Млад офицер се влюбва и се жени за момичето на мечтите си. Но дългът го зове. Младоженецът заминава на фронта. В това време булката се заиграва с негов приятел. Покрусен от изневярата, измаменият съпруг се впуска с отчаяна храброст в битката и загива от геройска смърт. Книгата е публикувана след смъртта на Наполеон, като части от нея са загубени.

3. Пее ужасно фалшиво
Много хора пеят фалшиво. Но повечето се въздържат да го вършат пред други хора. Френският император по цял ден си тананикал, с което нанасял тежки психически травми на околните. Липсвал му всякакъв слух, а и за да е пълна агонията, Бонапарт обикновено си мънкал под нос една и съща фраза. Той пеел така зле, че хората не можели да разпознаят въобще мелодията, освен ако към нея нямало и текст.

4. Има страх
от котки и затворени врати
Големият генерал, император и диктатор се боял дори от сладки гальовни и мъркащи писанки. Фобията от котки се нарича айлурофобия. Другият му ужас били отворените врати. Всички новопоявили се били инструктирани как се влиза в стаята при Наполеон: отваряш съвсем тясна пролука и се прошмулваш през нея, като бързо затваряш.

5. Храни се
в мълчание
Хранел се в пълна тишина – делово и експедитивно, все едно пие лекарство.

6. Той е бащата на съвременната консерва
Един от гениалните му ходове е, че въвел консервите във военните обози. Храната била транспортирана през цяла Европа и френската армия винаги била сита. С това било поставено началото на индустриалното консервиране.

7. Въвежда дясното пътно движение
Във Франция плебеите се движели отдясно на улицата, а аристократите – отляво. Непосредствено след Великата френска революция през 1789 г. аристократите се движели с тълпата от трудещи се, за да не се набиват много на очи. Лявата страна на тротоарите буквално опустяла. Яхнал вълната на промяната, Робеспиер узаконява този начин на движение, като нарежда и общественият транспорт да се движи вдясно. След него Наполеон въвежда френските стандарти във всички завладени територии, дори и в Египет. Както е известно, самият корсиканец бил левичар. Затова се е качвал на коня отдясно и провеждал атаките и битките си по дясното крило, като по този начин използвал ефекта на изненадата срещу противниците си.

8. Брайл преписал от него азбуката
Една от военните му хитрости била да разработи релефен точков код за писане, за да може военните на фронта да си предават съобщения в тъмното, без да вдигат никакъв шум. Системата се оказала трудна за ползване, та не била въведена в армията. Но след време едно 12-годишно сляпо момче на име Луис Брайл я изучило и разработило и сега незрящите хора си имат брайловата азбука.

9. Продал Луизиана на САЩ
За да се сдобие спешно със средства за военните си кампании, Наполеон предложил изгодна сделка на САЩ и те се съгласили. На 20 декември 1803 г. Щатите официално получават Ню Орлийнс и Луизиана, присъединявайки към територията си общо 2 144 476 кв. км. Цената на акър е ниска и удобна за САЩ – 3 цента, но общата крайна сума е голяма – 15 млн. долара, понеже САЩ плащат 11,25 млн. долара и опрощават дългове на стойност 3,75 млн.

10. Наполеон и неговите ръце
Наполеон имал пухкави ръце с трапчинки на кокалчетата, като на бебенце. Той се срамувал от тях и предпочитал да ги крие, особено когато ще го рисуват или ще го гледат много хора.

11. Щипел хората
Когато не кротували, скрити по джобовете, ръцете му вършели безчинства. Наполеон бил сериен щипач на детски бузки и брадички, обичал да пощипва дамите по носовете и по страните, при това не бил никак нежен. Направо здравата стискал – чак на хората им се насълзявали очите.

12. Мамел
на карти
На когото му върви на карти, не му върви в любовта. При Наполеон работата била по-скоро на когото му върви в битки, не му върви на карти. Но като истински генерал, той не умеел да губи битки, затова специално при игрите с карти се налагало да мами, за да спечели. По време на заточението си на о. Елба съвсем се забравил. Никой не смеел да го изобличи, освен майка му, която често го скастряла: “Наполеон, престани да лъжеш!” Императорът изпитвал дълбок респект към нея. Тя била много строг родител и като дете често го оставяла да си легне без вечеря за наказание.

13. Два пъти пробвал да се самоубие
Великите мъже обикновено са доста емоционални. Наполеон не бил изключение. Често изпадал в пристъпи на гняв и дори замерял хората с тежки предмети. Пристъпите зачестили особено след като съдбата му обърнала гръб и започнал да губи битки. Докато бил на власт, Наполеон Бонапарт носел на врата си стъкленичка с отрова.
След загубата в Русия и последвалата Битка на народите край Лайпциг френската армия е почти напълно унищожена. Коалиционните сили нахлуват във Франция през януари 1814 г. Наполеон Бонапарт се оттегля от престола. Той решава да сложи край на този позор и изпива отровата. Проблемът е, че дрогата изфирясала с годините. Вместо да потъне във вечен сън, императорът тежко се натровил.
На о. Елба също опитал да се самоубие – този път с пистолет. Слугата му обаче предвидливо бил изпразнил оръжието и Бонапарт не успял да се простреля. След като преминал първоначалния порив към самоубийство, Наполеон очевидно размислил.

14. Последна воля? Как ли пък не!
Свидетелство за това, че човек и добре да живее, умира и никой не обръща внимание на последната му воля, е, че Бонапарт е пожелал тялото му да бъде изгорено, а пепелта разпръсната в р. Сена. А къде са в момента тленните му останки? В Дома на инвалидите ( L’hоtel des Invalides).
Бонапарт пише завещанието си на 15 април 1821 г., заточен на о. Света Елена. Почива на 5 май същата година, след като от началото на годината страда от страшни болки в корема и черния дроб. Корсиканецът имал рак на стомаха. Военният лекар на острова го лекувал с калиев антимонил тартарат – препарат, който предизвиква повръщане. По онова време това било често употребявано очистително средство.
Затова и в последното изречение на завещанието си Наполеон е написал: “Умирам преждевременно, убит от английската олигархия и нейния наемник”, имайки предвид доктора си. От това последно изречение обаче тръгват конспиративните теории за Наполеоновата смърт.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.