Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

1/4 от новобранците на „Ислямска държава“ са висшисти

Снимка: Архив

Новобранците в ислямските екстремистки групи са по-добре образовани от сънародниците си, противно на общоприетото схващане, сочи проучване на Световната банка, цитирано от БГНЕС.

Целта на изследването е да се идентифицират социално-икономическите характеристики, които биха могли да обяснят привличането на хората към идеята за участие в екстремистки групировки.

Според резултатите, базирани върху изтеклите по-рано записи на „Ислямска държава“, бедността и лишенията не са в основата на желанието хората да се присъединят към групировката. Нещо повече, тези, които сами се присъединяват с намерението да станат атентатори самоубийци, са по-образовани в сравнение със средното ниво на своите сънародници. Почти без изключение, бойците, включващи се към сирийската ИД или базираните в Ирак части имат по-високо ниво на образованост – дали получено в Европа, Африка или Средния Изток, от обикновения гражданин.

От 331 новобранци на ИД само 17% не са завършили гимназия, докато повече от ¼ имат придобита образователно-квалификационна степен в университет.

„Чуждестранните попълнения от Близкия изток, Северна Африка, Южна и Източна Азия са значително по-образовани от това, което е типично в техния регион,“ се казва още в доклада на банката.

Данните изключват и бедността като фактор за радикализирането и практикуването на насилствен екстремизъм. Според изтеклите документи, по-голямата част от новобранците дори са имали добър работен стаж преди да се присъединят към „Ислямска държава”.

Около 30% от новобранците сами са проявявали желание към определени позиции в екстремистката групировка. Всеки девети е предлагал да бъде част от самоубийствени операции, а тяхното ниво на образованост е било същото като на онези, които са искали да бъдат просто администратори, се доказва ще в доклада. Важно откритие обаче, е, че индивидите, избрали ролята на самоубийци са заявили, че не са били наети на работа отново в родната си страна, или че са били в армията преди да се присъединят към групировката.

„Считаме, че ИД никога не са набирали чуждестранната си работна сила по критерии като бедност или ниска образованост, по-скоро обратното. Вместо това липсата на икономическа интеграция може да се сметне за достатъчно основателна причина за развитието на радикализацията в насилствен екстремизъм”, твърдят още от Световната банка

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. вероятно защото са слушали от демократичните външни министри, как „борбата за свобода и демокрация в сирия“ е демократоугодно дело?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.