ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Общинари ще улесняват пенсионери по селата за данъците

Фирма, ремонтирала общински обекти, на съд за укрити данъци

14 000 деца се научиха как да пътуват безопасно

Партньорите в кампанията "С предпазен колан на задната седалка" отчетоха успешния й финал. "Благодарим на стотиците доброволци, учители и директори, които работиха за каузата", каза изпълнителният директор на "Солвей Соди" Спирос Номикос /в средата/.

14 000 ученици от първи до четвърти клас бяха обучени как да пътуват безопасно с правилно поставен предпазен колан на задната седалка на автомобилите. Това е впечатляващия резултат от продължилата 6 седмици образователна кампания, инициирана от “Солвей Соди” АД. Тя е безпрецедентна, тъй като успя да обедини усилията на над 15 фирми от различни браншове, община Варна, Регионалното управление на образованието, Областната дирекция на МВР и БЧК.

Павел Лефтеров
Автомобилният състезател Павел Лефтеров и Мис “България” Габриела Кирова нагледно показаха на хилядите деца и родители в Двореца на културата и спорта колко е важно всеки пътник в колата да слага предпазен колан.

230 доброволци и координатори влязоха в часовете на класа в 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово и по интересен за децата начин ги научиха, че винаги трябва да се возят в кола с предпазен колан. Всеки от учениците получи и тениска с посланията на кампанията, в чиито рамки бяха раздадени и близо 70 000 картички. “Тениските са ключов елемент, защото чрез тях призивът стига у дома, а нашата цел е да се промени погрешната нагласа на родителите, че на задната седалка няма нужда пътниците да слагат колани. Те вече са информирани и се надяваме да не правят такива нарушения”, коментира идейният двигател на кампанията и изпълнителен директор на “Солвей Соди” Спирос Номикос. Той припомни, че обществено полезната инициатива се родила спонтанно от това, което всеки вижда по улиците ежедневно – възрастни, опасани с колани на предната седалка и необезопасени деца отзад.

Анкета с учениците – участници в обучението показала, че близо 90 на сто от родителите им спазват правилата и сядат зад волана с колан. 63 на сто от децата също слагали обезопасителното средство, но само 40 на сто сядали на повдигаща седалка, а 20 на сто се возели отпред, на мястото до шофьора. Проучването установило, че колкото по-големи стават децата, толкова по-често пренебрегват правилата за безопасно пътуване.

След кампанията обаче масово подрастващите променяли навиците си, превръщайки се в “инспектори по коланите”. “Разчитаме на тях и на родителите да продължат започнатото. Разбирам защо именно Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица 2017. Когато във Варна се започне нещо в името на децата, огромен брой сърцати хора са готови да помогнат с идеи, време, страст и ресурси”, благодари Номикос на партньорите и на доброволците, сред които има настоящи и пенсионирани вече служители на “Солвей Соди”.

“Радвам се, че в нашия регион имаме такава компания, която реализира обществено полезни кампании. И един детски живот да бъде спасен, това е впечатляващ резултат. Добре е този тип превенция, която бе осъществена на доброволни начала, да влезе и в учебните програми”, обяви областният управител на Варна Стоян Пасев и призова бизнеса и институциите да раждат нови идеи в полза на гражданите. „Имаме такива. С помощта на други организации бихме могли да разширим кампанията и в други градове на България”, ангажира се Номикос. Това ще се случи още през следващите месеци, когато филм с нейното послание

Криско
Тийнидолът Криско пя за малките участници в кампанията, всеки от които вече е неформален помощник на пътните полицаи.

“С предпазен колан на задната седалка” ще бъде излъчен във всички областни организации на БЧК в България, уточни председателят на УС на БЧК-Варна Илия Раев. Той приветства инициаторите, че са успели за кратко време да създадат нови млади помощници на пътните полицаи. За всички тях кампанията приключи с подарък – гала концерт в Двореца на културата и спорта, на който над 4000 деца и родители се забавляваха с изпълненията на тийнидолите Криско и Дара, Теди Генев и танцов ансамбъл “Девня”.

Ефектна изненада поднесе автомобилният състезател Павел Лефтеров, който заедно с Мис “България” Габриела Кирова се превъртя в автомобил тренажор, за да покаже на живо колко е важно всеки пътник в колата да слага предпазен колан.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.