Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

14 486 са болните от диабет в Пазарджишкия регион

Илюстрация: Pixabay

„Ротари-клуб“ осигурява безплатни изследвания на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане в петък и събота във Велинград и областия град

Точно 14 486 жители на Пазарджишка област страдат от захарен диабет, показва справка на РЗОК–Пазарджик, предоставена в Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. От данните е видно, че през първите 10 месеца на 2016 г. броят на здравноосигурените лица (ЗОЛ) с диагноза инсулинозависим или неинсулинозависим захарен диабет, получаващи лекарствени средства, в региона е 14 486 души, като 52-ма от тях са под 18 години. Общият брой на пациентите, лекуващи се с инсулин, е 4970, а 51 от тях са под 18 години.

В петък и събота „Ротари клуб“–Пазарджик ще организира безплатни прегледи за превенция на диабет. Мобилна медицинска лаборатория от Австрия ще пристигне на 18 ноември (петък) във Велинград, където микробусът на „Ливеда мед 2000“ ще бъде паркиран от 9 до 16 часа пред сградата на общинската администрация в курортния град. Безплатните изследвания касаят кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. На 19 ноември (събота) същата мобилна лаборатория ще очаква посетители от 9 до 16 часа пред сградата на Драматично-куклен театър „Константин Величков“ на площада в Пазарджик.

14 ноември е избран за Световен ден за борба с диабета, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия. По данни от 2013 г. на Международната диабетна федерация (МДФ) със захарен диабет в България живеят 577 000 души, като 427 000 са с диагностицирано заболяване, а 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват. Това е 9,6% от възрастното население у нас. През 2005 г. честотата е била по-малка – 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза – много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница. Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от начина на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2!

Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност. Захарният диабет тип 1 съкращава очакваната продължителност на живот с 15 години, а при захарен диабет тип 2 – с 5 до 10 години. Всяка година вследствие на диабет в България умират над 8000 души, или 22 души дневно. Всъщност този брой би бил много по-голям, ако се отчитат смъртните случаи, предизвикани от усложненията на диабета. Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.