Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

14 500 декара борови гори съхнат в Сливенско

Едан от поразените ландшафтни гори недалеч от Твърдица.

Фитопатегонна гъба и насекоми корояди нападнаха изкуствено създадените гори от бял и черен бор на територията на Регионалната дирекция по горите в Сливен. Вредителите се разпространяват бързо и са обхванали 14 500 декара насаждения през тази година. За сравнение, през цялата 2016 г. съхнещите иглолистни култури са били 11 000 декара – съобщиха от горската дирекция. „Най-засегнати са районите на Нова Загора и особено Твърдица” – каза директорът на РДГ-Сливен инж. Мирослав Маринов. Започнала е санитарна сеч, която тепърва ще се увеличава. Предстои оголването на големи площи, на места съществува опасност от свлачищни процеси и наводнения. Вниманието на горската дирекция е насочено към общинския център Твърдица. Градчето е опасано от борови гори, общинска собственост. В района на един от кварталите има голям водосбор. За да се избегнат рисковете от наводнения или други поражения, след санитарната сеч ще започне бързо залесяване. „Навреме сме уведомили общинското ръководство на Твърдица, вземат се мерки” – увери инж. Маринов. По някаква ирония, сред засегнатите площи е и теренът край с.Боров дол. Името на селото е свързано с многото борови гори, сред които се намира.

Белият и черният бор са били използвани в цялата страна за масово залесяване през периода 1955-85 година. Целта била да се овладеят ерозионни и поройни процеси, както и да се подпомогне дървопреработвателната промишленост – поясниха специалисти. За съжаление, насажденията са били създадени на много по-ниска от естествената надморска височина, на която виреят, били са смъкнати в низините – до 400-500 метра, та дори до 100 метра. „Още със създаването им сме им „подрязали” корена. И така с по-малко дъждове и влага те започват да боледуват” – обясни инж. Йордан Йорданов, експерт от Лесозащитната станция във Варна, направила изследвания на съхнещите гори на територията на РДГ-Сливен. Снеголоми, пролетни проливни дъждове, последвани от трайно засушаване са причина за загиването на тези насаждения. Инж. Йорданов заяви, че трябва да се вземат срочни мерки за усвояването на дървесината. За разлика от широколистната, съхнещата борова дървесина след няколко месеца започвала да посинява. Това намалявало нейните естетически качества и възможностите за използването й в мебелната индустрия.

Санитарната сеч е единственото решение, за да се предотврати разпространението на вредителите и съхненето на по-големи площи – категорични са специалистите. Тя ще бъде извършена по нужните правила. И вършините ще се изнасят, за да бъдат унищожавани извън горските територии. След това, където е необходимо, терените ще бъдат отново залесявани с подходящи дървесни видове. Или ще се изчака гората сама да се възстанови. След една от санитарните сечи на Горското стопанство в Твърдица, например, върху 7-те декара на около 400 метра надморска височина, на мястото на изсъхналите борови дървета се развили акация, дива череша и други видове.

Около 280 хил. декара са иглолистните горски култури на територията на РДГ-Сливен, която обхваща девет общини в Сливенска и Ямболска област. Спешните мерки срещу процесите на съхнене се налагат и заради опасността от пожари.
На територията на страната около 300 хил. декара са засегнатите площи от общо 700 хил. декара изкуствено създадени насаждения, извън естествения им ареал и разпространение – съобщи инж. Михаил Михайлов, зам.-директор на Югоизточното държавно предприятие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.