Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

140 000 тона гориво ще се съхраняват край Горна Оряховица

Снимка: Уикипедия

140 000 тона гориво ще бъде складирано край Горна Оряховица. Петролните продукти са част от Държавния резерв на страната.

Наличните количества ще се съхраняват в огромни 7 съда с вместимост от 20 000 тона всеки. Базата се изгражда от 2009 г. Комплексът на държавния резерв е почти готов, но съдовете все още са празни, тъй като предстои да се пусне и специалната им противопожарна система, както и инсталацията за обливането им с вода.Баките с колосални размери са разположени на площ от близо 100 дка между селата Поликраище и Първомайци.

Според управниците на близките селища инвестицията за изграждането на базата е за не по-малко от 100 млн. лв. Основен изпълнител на обекта е българо-чешки консорциум. В района е разположена база на държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”. На мястото и до преди 2 г се е съхранявало гориво, но в много амортизирани съдове, които са били и с по-малка вместимост от по 5000 тона. Изгнилите цистерни са демонтирани и нарязани за скрап. В началото на идната година трябва да бъде завършена цялата площадка с обслужващата инфраструктура и пожарообезопасителната система.

“Съдовете са изработени по специална технология, с плаващи покриви. Съоръженията освен, че са с голям обем, но и не позволяват загуби от изпарението и са много по-безопасни за околната среда. Седемте екоконтейнера ще бъдат обслужвани от помпена станция. Основен изпълнител на обекта е консорциум между чешката “ОКЗ – БУЛХОЛДИНГ” и българската “МКП”.

Сред изпълнителите на обекта е и великотърновската компания “Водно строителство”, информираха запознати с изграждането на мащабното съоръжение. Чехите изцяло обслужват цистерните, докато българските им партньори се занимават със строителната част и изкопите. Огромните съдове са произведени от чешка стомана. Те се сглобяват от специални заготовки и се карат на мястото на базата в Поликраище. Специализирани екипи монтажници от Чехия на място заваряват метала и оформят мегарезервоарите. “Строежът е смятан за един от най-сложните и трудно изпълними в Централна Северна България. Горивото ще се съхранява край Поликраище по всички правила на Европейския съюз”, обясни кметът на Първомайци Ясен Янков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете