Съдът постанови арест за двама изнасилвачи на 59-годишна жена Издирват единия изнасилвач, избягал в чужбина

МОН: В 314 училища в страната не се учи поради висока заболеваемост

14-годишен убиец на бездомник биел възрастни хора без причина Д. Ж. направи признания, но остава в ареста

Кметълът Цонко Цонев мести рок столицата от Каварна във Варна Глен Хюз от "Дийп Пърпъл" забива край морето

Обявяват грипна епидемия и в Софийска област

БСП внася подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция

Прокуратурата внесе обвинения срещу шест ръководни лица от „Напоителни системи“

Световната купа по футбол на ФИФА идва в София с Coca-Cola Футболните фенове и любителите на незабравими преживявания могат да станат част от емоцията на световното първенството на 14 февруари

Корнелия Нинова: Президентската двойка изпълни със съдържание институцията

Полицай спасил мъж от наръгване, хванали пияния нападател след сигнал до катаджиите

Финансовият министър на САЩ: Участието на Тръмп в Давос цели насърчаване на международните партньорства

6 г. затвор за рецидивист, клал жена, за да я изнасили Делото е гледано по съкратената процедура

Бойко Борисов внесе предложение за освобождаването на Офелия Кънева като председател на ДАЗД

Разкриха наркооранжерия в Павликени

Двама братя са осъдени за убийство на техен съселянин във Врачанско

1400 военнослужещи получават и пенсия Бойко Борисов признава негативните ефекти от предишното си управление върху хората във Въоръжените сили

Бойко Борисов поздравява бившия министър на отбраната Николай Ненчев за успешния му инспектиращ полет с МиГ-29 в началото на миналата година.

Към началото на 2017 г. и до момента в Министерството на отбраната структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия има около 1400 военнослужещи с упражнено право на пенсия. До 31 декември 2015 г. общо 2100 военнослужещи са имали необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия. Почти половината са се възползвали от него. Основно това са старши офицери и по-възрастният сержантски/старшински състав от въоръжените сили. Това става ясно от внесения в парламента Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.

Тази възможност беше създадена от законодателя. Тя породи различни мнения, но едва ли укорът трябва да бъде към военнослужещите. От началото на 2016 г. влязоха в сила измененията и допълненията на Кодекса за социално осигуряване (КСО), с което отново за военнослужещите се въведе кумулативно изискване за възраст и действително изслужени години като военнослужещи за придобиване на право на пенсия. Така например за тази година военнослужещите придобиват право на пенсия при навършване на възраст 53 години и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти на активна служба по Закона за резерва на въоръжените сили. През следващите години изискването за възраст ще се увеличава плавно с по два месеца годишно, до достигане на 55 години.

Именно, за да се избегне масовото напускане на военнослужещите, в Кодекса за социално осигуряване бе предвиден гратисен период от три години за онези военнослужещи, които до 31 декември 2015 г. са имали необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, да могат да се пенсионират, независимо от възрастта им и без да се изисква освобождаване от служба. В същото време обаче бе поправен Законът за отбраната и въоръжените сили, с което се дава правото на министъра на отбраната, по негово решение, да освобождава без предизвестие военнослужещите, упражнили правото си на пенсия.

Изводът в доклада, който е одобрен от правителството на Бойко Борисов, е, че с въвеждането на изискване за възраст, се постига увеличаване на времето на военна служба за придобиване право на пенсия по чл. 69 от КСО с шест до девет години и през следващите пет години няма да има военнослужещи, които да придобият право на пенсия на това основание. Т.е. военните пенсионери ще стават все по-малко.

Тези промени с въвеждането на възраст за пенсиониране на военнослужещите направи предишното правителство на Бойко Борисов. Не прецени, че ще изпразни армията от хора. Отиде на някои компенсаторни механизми и създаде смут в утвърдената система. За задържане на военнослужещите на военна служба и осигуряване на стабилност във въоръжените сили чрез дългосрочна възможност на всички категории военнослужещи (с изключение на войниците) за пенсиониране по новите изисквания на чл. 69 от КСО, беше увеличена пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание „майор“ и „подполковник“ на 55 години. Разшири кръга на правоимащите лица, които могат да кандидатстват повторно за приемане на военна служба, чрез отпадане на част от съществуващите рестрикции.

С този доклад днешното правителство на Бойко Борисов отчита, че в предишния си състав е създало напрежение в армията. От периодично провежданите представителни социологически проучвания на тема „Организационен климат“ е констатирано, че близо три четвърти от военнослужещите не одобряват измененията в Кодекса за социално осигуряване, с които за пореден път се добавят допълнителни условия за придобиване на право на пенсиониране. Не се премълчава фактът, че са постигнати по-скоро неочаквани негативни ефекти върху въоръжените сили, отколкото стимулиране желанието на военнослужещите да останат на служба.

Кабинетът вижда причините за негативното възприемане в две насоки. Първата се основава на виждането, че тези промени в законовата база се пренасят върху вече сключените договори за служба, а това поражда несигурност у военнослужещите, а втората насока е невъзможността всички категории военнослужещи да достигнат до възрастта за пенсиониране. Допълнителен негативен ефект е и разнопосочното приемане на възможността определена малка част от личния състав да има право да получава заплата и пенсия като военнослужещи.

Признат грях, половин грях, казват хората. Лошото е, когато вече е изиграл своята неблагоприятна мисия. Както се случва през последните три години.

 

Напрежение и чувство за несигурност

Военнослужещите напускат масово, когато публично се заявяват намерения за орязване на социалните им права и когато е налице социална или професионална несигурност за тях и техните семейства. Това правителството на Бойко Борисов е записало в доклада. Дано това е за урок в политиката му през следващите години. И още от признанията на управляващите днес и преди година: „Все по-трудно се задържат на служба военнослужещите, които притежават квалификация, с която могат да се реализират на трудовия пазар извън системата за отбрана, при многократно по-добро заплащане. Ефектът от напускането им има дестабилизиращо въздействие върху структурите. Това влияе и демотивиращо върху оставащите на служба поради тяхното пренатоварване, тъй като те поемат и задълженията на напусналите. Изброеното дотук, наред с честите промени в правилата, води до напрежение и чувство за несигурност.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (35)

 1. СТЕПЕНУВАНЕ: нагли, по-нагли, военни и милиционери каза:

  Получаването на пенсия и заплата, да се пенсионираш без да напуснеш работа, и да получаваш и държавна заплата едновременно с пенсията е БЕЗОБРАЗИЕ. Смъсълът на заплатата е да замести липсващия трудов доход, а не младежи на по 54 години да захлебват и с пенсия, и със заплата. Това за привилигированите. А другите хора, „обикновените“ , които са без привилегии трябва да работят до 65г, без да имат право на пенсия, а после за да получават пенсия трябва да напуснат-не може и пенсия и заплата, без да си напуснал. И изобщо младежи на 54 да имат претенции за пенсия е грозно. Крайно време е в МО, и в МВР пенсионната възраст да е на 65г-като на всички други професии, при 45 г трудов стаж-като и другите. Забележете-военни и милиционери получават и пенсия и заплата, без да са платили една стотинка осигуровка. В добавка на 20-те заплати при пенсиониране. В добавка,че си пенсиониран младеж. В добавка,че получават и заплата, и пенсия. Нагли, по нагли, военни и милиционери-това е степенуването.

  1. Аз се пенсионирах на 46 години и се чудя трябва ли да се срамувам от възраста си или да се хващам на работа, че на много хора не им е конфотрно от факта че не са постпили на времето в армията. Тогава беше на мода Уво ,мразя шапкарите и т.н. бързахте за цивилизацията и сега що ревете не знам 🙂

 2. Никакви пари за тези тумори. Безобразие до степен да откажеш да плащаш данъци.

 3. Тези дето взимат пенсия и заплата – вън! Или най-малкото да не им се дава процент прослужено време – нали за това време взимат пенсия.

  1. Всеки, който е към момента е получава пенсия и заплата ще бъде освободен от министъра, ако за неговото място има друг кандидат ненавършил години за пенсия. Проблема е , че няма кандидати. НВУ дори обяви допълнителен прием. Явяват се по1,1 кандидат за едно място. Некомплекта в армията е над 20 процента. Специално при офицерите е още по-висок. Добавката за прослужено време се начислява до 20-та година тоест не повече от 40 процента. Хората придобили право на пенсия отдавна са ги достигнали и тя повече не им се начислява. Разбираш ли колко си далеч от действителността и какви глупости бълваш. Вече три години аз и моите колеги сме на границата наравно с колегите ни от МВР. Не броя вече на колко пожара сме ходили, а наводненията забрави ли ги? Докато ти си пиеш сладко вечер или спиш до топлия задник на жена си там в бурята, студът или жегата има стотици невидими мъже и жени, които следят екраните на радарите, вървят покрай телената ограда и стискат оръжието, пробиват път към хората затрупани някъде в снежния ад, организират акции за кръводаряване, за събиране на дарения за деца. Поставени са в условия на краен дефицит от всичко. Техния труд винаги остава невидим за такива, като теб. Какво искаш? Тунеядец.

   1. А другите професии? Строители работят ежедневно, по 10- 1 4 часа ,без почивен ден, без отпуск, сами си плащат осигуровките, и се пенсионират на 65г, без право на пенсия и заплата. Шофьори-без право на пенсия и заплата. Хирурзи са без право на пенсия и заплата, и без нормирано работно време-не може да спре операцияа, а се пенсионират на 65г, без право на и пенсия и заплата-едно от двете. Фабрични работниц-и-без право на пенсия и заплата, или може би по фабригките е лесно. във фирмите за дограма-работи се по 10 часа на ден, без починевн ден, сам си плащаш осигуровките-и си без пенсия ии заплата едновременно(а като се пенсионират са на минимална пенсия от 200 лв.) Тези професии ,които работят най-много , най-дълго , и сами си плащат осигуровките, и са без 20 -заплати са наказани с ниски пенсии, и без пенсия и заплати. Трябва да си голям измекяр, и да имаш претенция за пенсия, докато тече и заплатата, в добавка на това да получаваш пенсия като млад човек на 54г.

  2. Като си много отворен, защо ти не дойдеш вътре бе глупак. Заповядай да поработиш малко това което работя и да те видя колко ще издържиш. Такива като тебе, дето само дрънкат с лопата да ги ринеш.

  1. Защото плаща данъците от които те ядат двойно. Всеки с призванието си-може да е учител или лекар. Мислиш ли, че те по малко заслужават?

  2. Милиционер се става по наследство.Външни лица, без ходайтество и връзки няма. Не мога да го нарека професия, защото безделието не е професия, но все пак-„професията“ милиционер е наследствена.

   1. Грешиш, около мен всичките ми колеги са започнали работа без ходатайство от родители-бивши полицаи или военни-но това ти не можеш да го разбереш поради факта, че си свикнал да мислиш, а не да разсъждаваш.

 4. До коментар /1/. Не забравяйте скъпи ми господине /госпожо/ че аз самият , за 27г. трудов стаж първа категория съм спал 19 години при жена си и детето си , а останалите 8 г. съм спал в палатка в гората , полето и на полигона за разлика от вас, така че не слагайте всички под общ знаменател !

  1. Сигурно да си военен или милиционер е по трудно от това да си строител например? Или лекар -хирург. Беше даден пример с лекарите, но да ти дам пример със строителите-те 45г спят из контейнери, далеч от семействата си, работят по 14 часа, всеки ден без почивен ден. Нямат право на пенсия и заплата, едновременно, а като се пенсионират на 65 г са с минимална пенсия от около 200 лв. Щом ти е трудно да си милиционер, защо не си станал строител-явно е по-лесно, щом пенсионната възраст е на 65г. Нямало кандидати да са военни, ми то няма и кандидати за работа на строежите-защо отгава и строителите не получават пенсия от 54г, едновременно със заплатата?

 5. Voenni i policai spiat, nikakva polza ot tyah - puk lapkat zaplati, pensiiki yako каза:

  Popai e za tova vsichki normalni hora iskame da se orejat vashite privilegii – na voenni I pouicai – hem ranno pensionirani, hem s yaki pensii I to bez nito lev da sa vneseni v NOI. MVR I MO si imat budjet – kraino vreme e da ne ni lejite na gurba hem s nego hem s pensiite – ami da pochnete da si plashtate za extrata ot budjetcheto. Kakto vsichki znaem polzata ot voenni I miliconeri e edna I sushta – NIKAKVA – moje bi zashtoto vse spite – v gorata, na poleto, na poligona, v uchastuka – abe zaspali rannopensionirashti se selski tarikati. A nie shte bachkame da izkarame pari za zaplatite vi, za 20te zaplati bonus pri pensia, za pensiite vi – za da moje kato idem da si tyrsim pravata pri upravliavashtite mutri kat bai Boiko da ni I nabiete.

 6. Господин Спирдонов много правилно го е обяснил- ако си отидат и тия, които знаят за какво се служи в БА, то тя, армията, безнадеждно си е отишла в историята.Поради тази причина правителството е взело тези мерки.С всичките ми уважения към сегашните военнослужещи, те просто не знаят що е служба и как трябва да се служи.В случая държавата нищо не губи, печели само армията, защото тоя, пенсионера, като си отиде идва на негово място друг, но едва ли има тази професионална квалификация.Тук важи, че в този случай има незаменими хора.Тук искам да попитам, Кое налага охраните на действащите поделения да се дават на частни фирми, а това е ресурс, който може да се използва от командира за всичко.Извинявайте, но за най- малката сума не може да чакаш качествена охрана- поне логиката е такава, а фирмата идва да печели и то от парите които трябва да се дадат на охранителя/тя за това съществува и в правото си/, какво качество чакаш.Има една народна мъдрост „Никога не знаеш какво губиш, когато печелиш и …….“Нека този който го прочете да го запомни добре, защото Челопечене е още пред очите ни!!!

  1. Абе пич,
   Какво общо има охраната и челопечене. Тук става дума за хора, които вземат и заплата и пенсия защото видиш ли няма млади хора да ги заменят..Реват че няма войници, които да дойдат за заплата от 600 лева, а тия същите вземат над 3000. Я сметни ако се освободят, колко войника ще дойдат на тяхно място. Нали се сещаш, че 90 процента от тях са в администрацията и бълват ли, бълват експертиза. Ти като си умен плащай им осигуровките, а родителите ни нека вземат по 200 лева пенсия.

 7. Уважаеми Pоpai, ти може и да не си спал през цялото прослужено време при жена си, но има и други професии, доста по- тежки, с ежедневен стрес от всякакъв характер, като например водачите на ТИР- ове. Водач на ТИР , с добър професионален опит , е готов и за военен, но от военен едва ли ще излезе читав шофьор на този режим и тези драконовски условия за работа . ТА, на какво основание държавата ще плаща на такива като теб военни и полицаи в пъти повече и заплата , а след време и 20 заплати, че и в добавка пенсия , начиная от Младежката възраст 54 Години?!? Такова нещо , драги, няма никъде по света!

 8. Това само един КРЕТЕН може да го напише… КРЕТЕН, който го е яд, че не е могъл да стане военен, поради психични отклонения…

 9. Господин Кръстев абсолютно сте прав и ви подкрепям .Господина дето е спал на палатка вероятно по време на къмпигуване или през отпускав планина Че от 27 години насам нема учения зимни летни полеви лагери .Не съм видял някъде по полето ВЗВОДОВЕ ДА ДА ПРОВЕЖДАТ ТАКТИЧЕСКИ занятия за обучение на войника отделението взвод рота и т.н Има едно две военни представителни батальончета които служат за показни .Младите офицери които излизат от НВУ като КВ да сте ги видели да провеждат занятия .При тържественни чествания немогат да сглобят един читав блок .Възмущават се гражданите от тяхните маршови стъпки .клатят се като препили .Задължително да се освободят всички които взимат пенсия и заплата и се влеят млади енергични хора Изцяло подмладена армия .

  1. Абе запасняк, ти си голям тъпняк. Ти да прочете някъде, кога служил, като военен.

 10. В държавата която живея вече 15 години имат само наемна армия и за всеки прослужен период (било то 3, 5, 10 или 20 години) има някакви облаги . Отделно за всеки който е бил на служба има доживотни привилегии когато се кандидаства за работа, плащат данъци или да речем отидеш на кино, музей или се возиш на влак. Всички ветерани имат право на безплатно здравеопазване до края на живота си, за старите хора се носи храна по домовете и където се спомене че някой е служил в армията, няма човек който веднага да благодари за служенето. Реално когато човек постъпва в организацията като държавната армия, той е решил, че е готов да си даде живота за държавата и служи в пълно себеотдаване, като компромиси се правят едиствено със семейния живот тъй като събитията в армията винаги са приоритет. Всички, които са служили знаят какво се случваше при наближаване на национални празници и как често те са пропускани от множество служащи заради задължения към армията, същата работа се получаваше при природни бедствия като наводнения, зимни бури или земетресения.
  Крайно време да се разбере, че по цял свят работенето на екстремна работа за даден период се награждава с някакви облаги и изпълнението на дадено време задължава другата страна (държавата, армията или частна компания) да изпълни условията от договора било то някакво парично обещетение на месечна основа, медицински услуги или задължение за социални грижи. Няма маловажни длъжности и работи, но има дадени длъжности които включват по-висок риск за живота и съответно за съгласилите се имат някакви облаги, иначе едва ли ще се намерят хора да я вършат. Пенсията или паричната компесанция за служено време не е привилегия, а изработено и изстрадано право и не трябва да се бърка с пенсията която се получава при навършване на определена възраст. Това са закони и правила по цял свят, но явно в България народа има проблем с това и не случайно държавата е на това положение. Казват, че народ който не храни армията си, ще храни чужда армия, а какво да говорим за народ който ненавижда, кастри и скопява армията си всеки ден!
  П.С. Гледам по 10-15 на поста на ден колко горди българи има по ФБ, но никой не може да проумее, голяма част от националното самочуствие идва от силата и достойството на армията в държавата.

  1. Живей си в държавата в която си и не давай акъл… а разделението между пенсията на едните и другите е де6илно, но едва ли можеш да го осъзнаеш.

  2. а наборните войници-за тях никакви предимства и привилегии каза:

   И какви „привилегии“ имаме тези, които бяхме наборни войници-насила, принудително, по 24 часа на разположение, без никакво заплащане, в добавка на извращенията ,които трябваше да изтърпим? Дори наборната военна служба не е приравнена на първа категория, дори нямаме право на достъп до военни санаториему-а служилите в наборната армия сме реално погледнато ветерани, и сравни – наемната войска е първа категория труд, с невероятни привилегии, вклч и след напускане-,. Второ-за готовността да дадеш живота си при война-при война ще се обяви всеобща мобилизация и всички го отнасяме. Тоест всеки от нас е в готовност. Наемната платена войска при война ще отиде на война, но и цивилините професии при война ще отидат на война. Значи-готовността за война е за всеки, но привилегиите са за някои.

 11. До някой си…
  В никоя нормална държава не сменят закона в последния момент…Тия които го промениха, така че част от воените и полоцаите да взимат едновременно пенсия и заплата са за затвора. Не може в един ден да кажеш „Ти си 68 набор и ще вземаш пенсия, а ти си 69 набор и няма да вземаш“ – получава се разделение в самата структура.
  И после тия дето ми говорят колко са незаменими видиш ли…че няма хора. Закривай поделения и наново. И без това всичко е умряло отдавна. Да вземаш пенсия и заплата е порнография – народа плкаща и за двете осигуровки. И за по незнайковците ще кажа – в тези структури МО и МВР има момчета по на 40 години които вземат над 3000 лева…а вие плащайте …

 12. А може и да не им дават двайсетте заплати. При положение че са оставени да работят. Така или иначе от заплати и пинсия пак си правят 25 хиляди на година.

 13. И аз доста нощи не съм спал до топлото и сладко дупе на жена ми.С професионално заболяване съм и само аз си знам,какво ми е струвала военната служба.Не съм съгласен с взимането на пенсия едновременно със заплата, но това бе решение на Б.Б. Никъде няма лесно.И при строителите,и при военните или полицаите.Има служба и служба.Но…всеки трябва да се труди,за да яде.Той и семейството му,ако има такова. На ход са управниците. Защото армията си отива,а и с нея България.

 14. До всички тарикати, станете военни, стига сте ревали.Направете децата си военни.Нека
  Цялата Ви рода да станат военни.Аман от ревлювци .

 15. Много идиотски неща във почти всички сфери бяха направени през последните 10г., но във сектор“Сигурност“ бяха фрапиращи, за периода 2009г.-2015г.хиляди напуснаха вследствие безумните реформи на Дянков и Горанов, във един момент се оказа, че няма кой да работи и тогава се появи стратега на пенсионната реформа Ив. Калфин, та същия измисли хем да си пенсионер, хем да си действащ полицай или военен, това беше върха на идиотизма…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.