1400 книги на Антон Дончев дар за 30 училища

Антон Дончев

Все по-отчетливо бизнес средите у нас се включват в културни и образователни акции. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова инициира преди няколко години идеята да се даряват книги на училищните библиотеки и в нея активно се включи издателство „Захарий Стоянов”. В Големия салон на БАН на 30 ноември верига хипермаркети „Технополис” заедно със Столична община подариха 1400 тома от книгата на акад. Антон Дончев „Странният рицар на свещената книга“, част I и II, на 30 столични училища. Дарението беше връчено от Тодор Белчев, председател на съвета на директорите на „Технополис”.

На официалната церемония присъстваше Йорданка Фандъкова, която говори подробно за вече постигнатото в рамките на тази образователна инициатива: „Тук присъстват истинските съвременни възрожденци – писатели и учени, които посещават училищата, зареждат младите хора с мисловна енергия и патриотични чувства. От сърце благодаря на Иван Гранитски, на акад. Воденичаров и БАН! Условията в София за образование са много добри именно заради факта, че тук може да стане лесно срещата на младите хора с творците и учените. Това е безценна възможност! Директорите и учителите в столичните училища си дават сметка, че една среща с Антон Дончев е много повече от 30 часа лекции върху неговото творчество! София се развива сериозно и аз продължавам да смятам, че един от тези фактори е доброто образование. Общо книги на изд. „З. Стоянов” са достигнали до 150 училища и 58 детски градини.”

Иван Гранитски направи интересно предложение: „Досега са проведени над 750 срещи с училища от цялата страна, където се включват изявени български автори – писатели, историци, хуманитаристи. Известно е, че акад. Антон Дончев от години дарява своитете награди. Поклон към Тодор Белчев, директор на „Технополис”! Предлагам му всеки месец да правим заедно такава акция... Дано има и други родолюбиви бизнесмени.”

Министър Вежди Рашидов отправи поздравителен адрес към акад. Дончев, в който се казва: „Убеден съм, че това е най-прекият път за връзка между писателя и младото поколение, което има нужда да чете и да се учи от най-добрите книги на нашето съвремие. Приветствам хипермаркети „Технополис”, с чието съдействие се провежда днешното събитие и което още един път доказва, че за духовното израстване на подрастващите е необходимо обединение на усилията на всички!”

 

Истинският писател затваря очи и умее да съчини своята нова притча във всеки един момент. Така усетиха в душите си смисъла на словото на акад. Антон Дончев присъстващите в залата над 300 творци, учени и учители: „Учителите, лекарите и съдиите в миналото са били жрици! Ние си позволихме да облечем учителите в обикновени дрехи и ги приравнихме към чиновниците. Така станахме кривогледи... Всичко, което ние възприемаме, става през културата. А тя се създава чрез образованието. Ние гледаме света през очила. От учителите зависи да виждаме света точно. Вие, учителите, непрекъснато чистите стъклата на очилата, които недобросъвестни и престъпни хора омърсяват, счупват, изкривяват... Моля ви, избистрете погледа на българите, на тези великолепни хора, които растат! Имайте самочувствието, че сте водачи на нацията, без вас ние ще ослепеем.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България