1400 първокурсници прекрачиха прага на Медицинския университет във Варна

Младежи от 53 страни се конкурираха за вход във висшето училище

Над 1400 първокурсници прекрачиха за първи път прага на Медицинския университет във Варна. 1060 от тях са българи, а 350 - чужденци. По традиция конкуренцията за вход в престижното висше училище е била люта - 7 души са се борили за място в листата за държавна поръчка, а при чуждестранните студенти съотношението е било 3:1. Младежи от 53 държави от целия свят са пожелали да се обучават в англоезичните специалности "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ-Варна.

Сред приетите първокурсници има японци, кувейтци, южнокорейци, швейцарци, американци, канадци и множество младежи от държави, членки на ЕС, привлечени от модерните учебни бази за предклинична и клинична подготовка, високотехнологичното интерактивно обучение и възможностите за спорт, култура и развлечения. Стартът на академичната година в МУ-Варна бе даден с водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. "От днес вие сте студенти в един от най-модерните университети в България. Ще ви учат най-квалифицираните преподаватели, изнасящи лекции в редица чуждестранни университети и на международни научни форуми.

Най-съвременните интерактивни методи на преподаване ще ви помагат да трупате знания и умения. Най-модерните технологии и апаратури ще бъдат на ваше разположение", приветства първокурсниците ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов. На церемонията той получи от началника на ВМА бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски почетен плакет на ВМА. Отличието е израз на огромна благодарност и признателност към МУ-Варна, който от година обучава и военни лекари съвместно с ВВМУ "Н. Вапцаров". "Програмата има бъдеще, поздравявам ви, че сте успели да влезете в най-добрия университет по медицина в България и ви желая успех", поздрави първокурсниците от втория випуск военни лекари проф. Мутафчийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони